"Книжкова окупація". З'явилася петиція щодо закону 2309-ІХ про заборону видавничої продукції з РФ

На порталі petition.president.gov.ua з'явилася петиція із закликом до президента невідкладно підписати Закон 2309-ІХ про заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції держави-агресора.

Ініціатором петиції виступив громадський діяч, співкоординатор руху "Простір свободи" та автор "Текстів" Тарас Шамайда.

Він нагадав, що 19 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон 2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», однак документ досі не підписаний.

"Видавнича продукція держави-агресора і російський контрафакт і далі вільно продаються в Україні, підриваючи інформаційну безпеку держави й економічні підвалини українського книговидання.

Підписати Закон 2309-ІХ публічно закликали найвідоміші українські письменники, провідні видавці й книгорозповсюджувачі, правники, численні організації громадянського суспільства, в тому числі Українська Асоціація Видавців та Книгорозповсюджувачів і коаліція "Реанімаційний пакет реформ", — йдеться у петиції.

347563659_1205483790157592_1106401710789253717_n.jpg

Ілюстрація: Нікіта Тітов

У петиції наголошується, що закон не потребує ні копійки бюджетних витрат і має визначальне значення для майбутнього всієї книжкової галузі.

"Частина третя статті 94 Конституції України визначає: якщо Президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, «закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

Пане Президенте, підпишіть Закон 2309-ІХ. Зробіть цей історичний крок. Звільніть нарешті книжкову галузь від "русского міра", – закликає автор петиції.

Підписати петицію можна тут.

петиція русскій мір видавництва книжковий ринок

Знак гривні
Знак гривні