У Туреччині оголосили офіційні результати виборів президента: що показав перший тур

Вища виборча рада  (YSK) Туреччини оголосила про проведення другого туру президентських виборів 28 травня, оскільки перший тур не визначив переможця.

Про це оголосив очільник YSK Ахмет Єнер, повідомляє ЄП.

Єнер заявив, що на цей час пораховані майже усі голоси, віддані у першому турі. Явка склала 88,92%, а за кордоном – 52,69%. 

"Згідно з результатами, жоден із кандидатів у президенти не отримав достатньо голосів для того, щоби бути обраним. Прийнято рішення проводити другий тур виборів 28 травня, як передбачає відповідне законодавство", – цитує його заяву Hurriyet Daily News

Чинний президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган отримав у першому турі 49,51% голосів – лиш трохи менше, аніж необхідно для перемоги (50% +1 голос). Його ключовий суперник, спільний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу здобув 44,85%. Третій кандидат, Сінан Оган, набрав 5,17%, і менш як 1% голосів встигли надійти за Мухаррема Індже, який за кілька днів до виборів зняв кандидатуру. 

Читайте також: Вибори президента в Туреччині: головний суперник Ердогана звинуватив Росію у втручанні

На парламентських виборах, що проходили в один день із першим туром президентських, перемагає альянс Реджепа Таїпа Ердогана.  За попередніми даними, Республіканський альянс на чолі з Партією справедливості та розвитку (ПСР) Ердогана набирає 49,37% голосів, опозиційний Народний альянс на чолі з Народно-республіканською партією (НРП) Кемаля Киличдароглу – 35,12%, Альянс праці та свободи – 10,51%.

туреччина вибори Ердоган

Знак гривні
Знак гривні