Росія заплатить. У Гаазі створять реєстр руйнувань в Україні унаслідок війни

На саміті Ради Європи в Рейк'явіку, що відбудеться 16-17 травня, очікується ухвалення рішення про створення в Гаазі міжнародного реєстру збитків, завданих Україні Росією під час війни.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«У Рейк’явіку ми обговоримо, як притягнути Росію до відповідальності. Я рішуче підтримую створення трибуналу, щоб привести російські злочини агресії до суду. Ми також вирішимо щодо створення в Гаазі реєстру руйнувань. Це буде перший крок, але дуже хороший, у напрямку російської компенсації», – сказала фон дер Ляєн у Брюсселі 15 травня.

Нагадаємо, як повідомляло Міністерство юстиції УКраїни, уряд Нідерландів 17 лютого офіційно дав «принципову згоду» на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією.

"Реєстр міститиме інформацію про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі. Реєстр має стати першим компонентом всеохоплюючого механізму репарацій, який покликаний забезпечити виплату державою-агресоркою Україні повних репарацій за завдану шкоду, відповідно до міжнародного права", – розповіли деталі у Мін'юсті.

Створення реєстру руйнувань анонсувала наприкінці квітня міністерка закордонних справ Ісландії Тордіс Кольбрун Рейкфіорд Гюльфадоттір.

"Реєстр під егідою Ради Європи, але за широкої підтримки провідних світових держав стане історичною подією і, що найважливіше, важливим кроком до притягнення до відповідальності за злочини, скоєні в цій жорстокій війні, і сильним посланням підтримки Україні", – цитує її Liga.net.

Ісландія головує у комітеті міністрів Ради Європи.

Саміт у Рейк'явіку збере голів держав та урядів 46 держав-членів організації. Це 4-й саміт Ради Європи з моменту створення організації у 1949 році. Відновлення України буде однією з основних тем саміту.

реєстр збитки від війни гаага росія заплатить

Знак гривні
Знак гривні