Нова повітряна кампанія РФ: удари по військових промислових і логістичних об'єктах у глибокому тилу

Дедалі регулярніші серії ударів російських безпілотників та ракет, вочевидь, є частиною нової повітряної кампанії РФ. Вона спрямована на послаблення здатності України проводити контрнаступальні операції в найближчій перспективі.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту підрахували, що починаючи з 19 квітня російські війська провели щонайменше 10 серій ударів по всій території України, особливо в тилових районах.

У ISW нагадали, що у ніч з 13 на 14 травня російські війська здійснили чергову серію безпілотних і ракетних ударів по Україні. Росія запустила по Україні безпілотники різних моделей, ракети "Калібр" та Х-101/555/55. До того ж російські війська завдали ударів ракетами С-300 по об'єктах цивільної інфраструктури в Тернополі та Миколаєві, а також у Харкові та Золочеві Харківської області. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська завдали ударів по українському складу боєприпасів у Хмельницькому, а також по українських військових об'єктах і місцях дислокації поблизу Тернополя і Петропавлівки Дніпропетровської області.

Аналітики ISW зазначають, що в останніх серіях ударів російські війська використали значно менше високоточних ракет у порівнянні з їхньою невдалою кампанією проти української критичної інфраструктури з осені 2022 року до зими 2023 року. За попередньою оцінкою ISW, російські війська витратили значну частину своїх високоточних ракет під час попередньої повітряної кампанії й зараз набагато менше використовують їх, щоб зберегти обмежені запаси.

Натомість російські війська зробили ставку на запуск великої кількості "шахедів" для подолання української ППО, хоча українські сили були більш ефективними у знищенні російських високоточних систем, ніж під час попередньої російської повітряної кампанії, йдеться у звіті.

"Нова російська повітряна кампанія, схоже, зосереджена на Києві і ймовірних українських військових промислових і логістичних об'єктах в глибокому тилу. Російські сили, можливо, намагаються проводити майже щоденні серії ударів, щоб показати, що вони успішно стримують потенційні майбутні українські контрнаступальні операції. Передбачувані цілі і обмежений характер цієї кампанії вказують на те, що російські сили безпосередньо занепокоєні поточними українськими можливостями розпочати контрнаступальні операції, хоча зниження ефективності цих ударів, швидше за все, не суттєво обмежує українські можливості в загальному плані", – підсумовують експерти.

Explosion-Ukraine.webp

Вибух у Хмельницькому 13 травня 2023 року. Фото: The Drive

Висновки аналітиків ISW підтверджує серія вибухів, що прогриміли 13 травня у Хмельницькому. У Хмельницькій ОВА повідомила, що під час повітряної тривоги відбувся приліт по критичній інфраструктурі. Об'єкт міститься за межами населених пунктів. Василь Новачок, заступник міського голови Хмельницького, зазначив, що після російського влучання вранці 13 травня детонування великої потужності спричинили великий обсяг пошкоджень будинків у місті.

Як зазначає видання The Drive, вибух у Хмельницькому "схожий на те, що ми бачили, коли в результаті ланцюгової реакції вибухають великі запаси боєприпасів або вибухонебезпечних речовин, хоча наразі це лише попередня оцінка".

Видання зазначає, що, попри підпали низки складів з боєприпасами, які регулярно ставалися в Україні після першого вторгнення Росії у 2014 році, "багато вибухових речовин, деякі з яких залишилися ще з радянських часів, все ще залишаються в сховищах".

"Цілком можливо, що Росія зараз надає пріоритет цим об'єктам як цілям, можливо, через підозри, що там зберігаються більш актуальні, сучасні озброєння, або, що більш ймовірно, через їхній величезний потенціал вторинного вибуху. Цей вибух, якщо він був спричинений ворожими діями, може бути частиною нової тенденції", – пише The Drive.

повітряна війна контрнаступ зсу хмельницький обстріли

Знак гривні
Знак гривні