До 2100 року майже половина планети опиниться в нових кліматичних зонах – дослідження

Нове дослідження, що моделює майбутнє Землі до 2100 року, показує, наскільки фундаментально поступові зміни температури та опадів можуть змінити клімат.

Про це пише Sciencealert.

Зазначається, що наша планета балансує на межі кількох критичних точок, проходження яких призведе до каскаду екологічних змін.

"За прогнозами, до кінця століття від 38 до 40 відсотків світової суші опиняться в іншій кліматичній зоні, ніж сьогодні", – пише група дослідників на чолі зі старшим автором Полом Дірмейєром, кліматологом з Університету Джорджа Мейсона у Вірджинії.

Залежно від того, які кліматичні моделі дослідники використовували для створення прогнозів майбутніх глобальних змін, ці оцінки можуть зрости ще більше, тож близько 50 відсотків суші Землі можуть опинитися в незнайомій кліматичній зоні. Ці зрушення стали більш помітними з появою кліматичних моделей останнього покоління, які є чутливішими до змін клімату і прогнозують стрімкіші темпи глобального потепління.

Зрушення кліматичних зон, які спрогнозували Дірмейєр та його колеги, є лише спектром можливостей, оскільки моделювати фізику деяких кліматичних змінних, таких як кількість опадів, важче, ніж інших, наприклад, температури. Вони також охоплюють лише масиви суші, залишаючи поза увагою океани Землі, які стали власною недослідженою територією, та Антарктиду (через прогалини в даних).

Однак очевидно, що якщо ми не вживемо заходів для скорочення викидів найближчим часом, темпи глобального потепління продовжуватимуть прискорюватися з кожним десятиліттям, "припускаючи, що вразливі види і сільськогосподарські практики можуть мати менше часу на адаптацію до змін кліматичних зон, ніж прогнозувалося раніше", – попереджають дослідники.

На основі свого аналізу вони очікують, що до 2100 року площа тропічного клімату збільшиться з 23 до 25 відсотків земної суші. Також прогнозується, що більша частина земної поверхні стане посушливою – приблизно до 34 відсотків з нинішніх 31 відсотка. Ці зміни, як показують інші дослідження, можуть похитнути системи виробництва харчових продуктів і сприяти поширенню хвороб, що переносять комарі, на нові території.

Згідно з дослідженням, найбільші зрушення в бік нового клімату очікуються в холодних кліматичних зонах Європи та Північної Америки. До 2100 року до 89 відсотків Європи і майже 66 відсотків Північної Америки можуть опинитися в іншій кліматичній зоні.

Люди, що живуть в інших регіонах, таких як Африка, все одно відчують на собі наслідки зміни клімату – лише в межах своєї теперішньої кліматичної зони та у вигляді екстремальних погодних явищ.

Безумовно, найдраматичніші зміни відбудуться в полярній зоні, яка охоплювала майже 8 відсотків суші нашої планети в період між 1901 і 1930 роками, і вже скоротилася до 6,5 відсотків через глобальне потепління на 1,2°C, яке Земля пережила на сьогодні. Це один з найбільш вражаючих результатів дослідження, який показує, наскільки сильно змінилася наша планета.

"З початку 20-го століття Земля вже зазнала змін кліматичної класифікації на 14,77% своєї суші, причому найбільш масштабні зміни спостерігаються в Північній Америці, Європі та Океанії", – пишуть Дірмейєр та його колеги.

зміни клімату дослідження земля наука

Знак гривні
Знак гривні