Британія готова надати Україні далекобійні ракети – WP

Британія, яка пишається тим, що випередила своїх західних союзників у наданні Україні нових систем озброєнь, тепер, схоже, готова надіслати Києву ракети дальнього радіуса дії.

Про це повідомляє Washington Post з посиланням на повідомлення про закупівлі, розміщене Міжнародним фондом для України 2 травня.

Повідомляється, що в цьому документі Міністерство оборони Великої Британії попросило "висловити зацікавленість" у наданні ударних засобів із дальністю дії до 300 кілометрів. У повідомленні було прохання відповісти протягом трьох днів.

За словами британського чиновника, який відмовився підтвердити тип, терміни або кількість озброєнь, що розглядаються, остаточного рішення ще не прийнято. Але це повідомлення є суттєвим кроком до того, щоб Британія сама почала постачати такі боєприпаси, а запитувані технічні характеристики та можливості тісно пов'язані з її крилатими ракетами повітряного базування Storm Shadow.

Намір Великої Британії надіслати Україні невизначену кількість ракет Storm Shadow разом з британським персоналом для допомоги в наведенні на ціль підтверджують і злиті в мережу документи розвідки США, пише американське видання.

"Ракета Storm Shadow спочатку була розроблена як англо-французький проєкт на початку 1990-х років і є на озброєнні низки країн Європи та Перської затоки. Ця зброя була адаптована для встановлення на різні літаки. Сполучене Королівство використовувало Storm Shadow в Іраку в 2003 році і у Лівії в 2011-му разом із Францією та Італією", – зазначає The Washington Post.

6de7c4f7ef873df4216f768233cd3a58_1675883930_extra_large.jpeg

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Фото: president.gov.ua

WP нагадує, що Україна вже давно просить західні країни надати їй ракети більшої дальності, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни, дозволивши її військам атакувати російські командні центри, лінії постачання, склади боєприпасів і палива в глибині Криму і на підконтрольних Росії територіях на сході України.

Видання зазначає, що побоювання, що Україна випустить ракети по цілях в Росії, є ключовою причиною того, що адміністрація Байдена неодноразово відхиляла прохання України про постачання американських боєприпасів великої дальності.

Хоча політика США у цьому питанні залишається незмінною, представники Пентагону не висловили жодного занепокоєння, коли їх запитали про перспективу відправки Великою Британією ракет дальнього радіуса дії в Україну. "Кожна країна приймає свої власні суверенні рішення щодо того, які види допомоги у сфері безпеки і яке обладнання вона надає, – заявив прессекретар Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

далекобійні ракети західна зброя україна-британія

Знак гривні
Знак гривні