Рівень самогубств серед дівчат зростає. Чи винні в цьому смартфони? – The Economist

Британський тижневик The Economist дослідив дані з понад десяти країн і виявив, що серед дівчат-підлітків рівень госпіталізації через самоушкодження зріс з 2010 року в середньому на 143%. Видання намагалося знайти кореляцію між цими показниками й активним використанням смартфонів і зависанням у соцмережах з боку дітей. Далі переклад дослідження.

У 2017 році Джин Твенге, професорка Університету Сан-Дієго, написала есе під назвою "Чи знищили смартфони ціле покоління?". Її відповідь "так" на той час була провокаційною. Тепер вона стала загальним рефреном.

Під впливом нещодавніх даних про зростання депресії серед американських підлітків британська та американська преса засипала читачів історіями про те, як соціальні мережі руйнують психічне здоров'я молодих людей. Джонатан Хайдт з Нью-Йоркського університету порівняв соціальні мережі з катуванням водою. Громадськість помітила: в недавньому опитуванні 53% американців сказали, що соціальні мережі в основному або повністю відповідальні за зростання депресії серед підлітків.

Снимок экрана 2023-05-05 092749.png

Інфографіка The Economist. Рівень самогубств, % зміни з 2003 року, за віком та статтю. 17 країн, трирічне ковзне середнє значення

Смартфони вже давно стали глобальним явищем. Якщо вони спричиняють епідемію смутку, то докази цього мають з'явитися по всьому світу. Дані підтверджують твердження, що психічне здоров'я молоді, особливо дівчат, погіршується. Але вони залишають місце для сумнівів, що мобільні телефони є головним винуватцем.

Психічне здоров'я важко виміряти. На анкети впливає структура опитування, а психологічні діагнози змінюються в різних країнах і з плином часу. Замість цього The Economist зосередився на самогубствах і госпіталізаціях через самоушкодження в 17 країнах.

Снимок экрана 2023-05-05 092537.png

Інфографіка The Economist. Рівень госпіталізації через самоушкодження, % зміни з 2005 року, дівчата у віці 10-14 років. За країнами, трирічне ковзне середнє значення

Обидва показники виглядають тривожними для дівчат. Рівень самогубств загалом знижується, але дівчата ― які вбивають себе рідше, ніж інші групи ― є винятком. Серед дівчат віком 10-19 років рівень самогубств зріс із 3,0 на 100 000 осіб у 2003 році до 3,5 на 100 000 осіб у 2020-му. Серед хлопчиків цей показник, хоча й вищий ― 6,1 на 100 000 населення, майже не змінився.

Дівчата частіше вдаються до несмертельних самоушкоджень, таких як порізи, ніж хлопці. Цей показник демонструє ще більш стрімке зростання. Серед дівчат-підлітків рівень госпіталізації через самоушкодження зріс з 2010 року в усіх 11 країнах, за якими є дані, в середньому на 143%. Серед хлопчиків цей показник зріс у середньому на 49%.

Чи винні в цьому смартфони? У США та Британії рівень самогубств і самозвітів про сумні стани залишався стабільним приблизно до 2010 року, коли з'явився Instagram, а потім почав стрімко зростати. Хоча це одночасне зростання не доводить, що одна тенденція спричинила іншу, така кореляція, ймовірно, виникла б, якби телефони дійсно були винуватцями.

Однак в інших місцях докази неоднозначні. У деяких країнах, наприклад, у Швеції, кількість госпіталізацій через самоушкодження різко зросла у 2006 році, а у 2010-18 роках пішла на спад. В інших, наприклад, в Італії, цей показник залишався незмінним до появи Covid-19. У кількох країнах взагалі не було ніякого зростання. Кількість самогубств змінювалася аналогічно.

Оскільки смартфони з'являлися в різних країнах з різною швидкістю, то і терміни збільшення кількості самогубств і самоушкоджень, спричинених ними, мають різнитися залежно від цього. Джонатан Хайдт каже, що смартфони особливо небезпечні для дівчаток, оскільки хлопчики проводять більше часу за відеоіграми та менше ― в соціальних мережах, які спричиняють депресію. Однак ми не змогли знайти жодного статистичного зв'язку між змінами з часом у поширеності використання мобільного інтернету або самостійного користування соціальними мережами в країні та змінами з часом у показниках самогубств або госпіталізації з приводу самоушкоджень як серед хлопців, так і серед дівчат. Після поправки на вплив ковіду, який підвищив ці показники в усьому світі, це було справедливо для всіх вікових груп і для різних часових лагів.

Відсутність доказів не є доказом відсутності. Численні дослідження з використанням рандомізованих або природних експериментів припускають, що соціальні мережі можуть викликати у підлітків смуток або тривогу. А смартфони все ще можуть завдавати серйозної шкоди, не доводячи людей до каліцтва чи самогубства. Але якби соціальні мережі були єдиною або головною причиною зростання рівня самогубств або самоушкоджень, а не лише частиною складної проблеми, дані на рівні країни, ймовірно, показали б ознаки їхнього впливу.

смартфони підлітки депресія самогубства соцмережі

Знак гривні
Знак гривні