Іспанія, Данія, Кіпр, Австрія. Де ще пройде “Безсмертний полк” в Європі в 2023?

Пропагандистська акція “Безсмертний полк” в Росії знову не відбудеться, цьогоріч її замінили на наліпки на вікна. Натомість у Європі співвітчизники зможуть пройтися з георгіївськими стрічками (де вони не заборонені) наживо. Щоправда, заходи будуть не такими масштабними, як зазвичай. ТЕКСТИ дослідили публікації у групах організаторів, на сайтах координаційних центрів російських співвітчизників та фонду “Русскій мір” і з’ясували, у яких містах пронесуть фотографії на палицях.

8b37a7916972.jpg

Безсмертний полк у Берліні в 2022 році. Фото: росЗМІ

Ми знайшли близько десятка анонсованих акцій.

Найгучніші пройдуть у Австрії та на Кіпрі. Австрійські співвітчизники збиратимуться на святкування Дня побєди у Відні двічі: 7 і 9 травня. У неділю проведуть концерт на Шварценбергплатц, а хода відбудеться у вівторок - зі Штефансплатц до Шварценбергплатц через центр австрійської столиці.

На Кіпрі планують організувати автопробіги з різних куточків острова у Лімасол, де ввечері 9 травня пройде хода “Безсмертного полка”. Крім того, на острів привезуть “частинку Вічного вогню з Могили невідомого солдата” в Москві (що б це не означало), яку провезуть кіпрськими містами.

Автопробіг, ходу і концерт також обіцяють організувати 9 травня у Дубліні, Ірландія. В інтерв’ю росЗМІ Голова Координаційної ради організацій російських співвітчизників , які проживають в Ірландії, Дмитро Смирнов навіть похвалився, що цього року підготувати урочистості до Дня побєди в Дубліні виявилося простіше, ніж торік. Активісти розуміють, що потрібно зробити, знають, які варіанти відмови бути, усвідомлюють, що від них залежить, додав “співвітчизник”.

7 травня дідів на палицях пронесуть вулицями Мадрида, Іспанія. За словами організаторів ходи, влада міста дозволила його проведення попри те, що українські дипломати зверталися до МЗС Іспанії у спробах домогтися заборони акції. Один із організаторів ходи Роман Дем'ян розповів росЗМІ про погрози. Через це маршрут ходи не розголошується з міркувань безпеки, відомо лише місце збору.

Традиційно 9 травня хода “Безсмертного полку” пройде у сербській столиці Белграді, а також в містах Нови-Сад і Ніш. На парад у столицю навіть привезуть ветеранів з Санкт-Петербурга, адже в Росії офлайнові заходи скасували.

Мітинг і ходу на 9 травня також запланували в Копенгагені, Данія. Щоправда, із офіційних повідомлень про це - лише подія в Facebook, на яку зреагували з півсотні людей. Так само в вузькому колі в цей день зберуться учасники акції в м. Леусден в Нідерландах. Місцеві активісти запросили співвітчизників пройти ходою до “Радянського поля слави”. Без подробиць повідомляють про проведення заходів “полку” в Болгарії: в оголошенні організаторів сказано лише, що вони пройдуть 9 травня в звичному режимі, але немає ані програми, ані переліку міст. В повідомленні про акції в Великобританії йдеться про те, що співвітчизники обмежаться автопробігами з георгіївськими стрічками і святковими концертами, а “Безсмертний полк” проведуть онлайн з міркувань безпеки. Так само з цих міркувань вирішили не проводити захід в Польщі.

В італійській Генуї “Безсмертний полк” уже провели - 25 квітня, на день визволення Італії від фашистських загарбників. Як без зайвої скромності повідомив портал “Русскій мір”, в акції взяли участь “кілька десятків людей”.

Нам не вдалось знайти офіційних чи неформальних анонсів “Безсмертного полку” в Німеччині, Бельгії, Франції, Чехії та низці інших європейських країн, де раніше хода була популярним інструментом гуртування “співвітчизників”. Є вірогідність, що заходи можуть відбуватися неанонсовано, або анонсуватися лише в закритих спільнотах.

В Латвії святкування Дня побєди під прямою законодавчою забороною, так само заборонили будь-які “святкові” публічні заходи у декількох регіонах Естонії. Також раніше Естонія вислала з країни організатора “Безсмертного полку” Сергія Чауліна. Його депортували до Росії з формулюванням, що він несе загрозу громадському порядку і державній безпеці.

Європа русскій мір безсмерний полк день побєди росія

Знак гривні
Знак гривні