"Однозначно мінус для нас". Що Зеленський розповів WP про витоки документів розвідки США

Президент України Володимир Зеленський не мав жодних розмов з Білим домом щодо масштабного витоку надсекретних документів американської розвідки.

Про це він заявив в інтерв'ю The Washington Post.

Ці витоки Зеленський назвав шкідливими як для Вашингтона, так і для Києва, про оприлюднення таємної інформації український президент прочитав у ЗМІ.

"Я не отримував інформації від Білого дому чи Пентагону заздалегідь. У нас не було цієї інформації. У мене особисто не було. Це однозначно погана історія", – сказав український президент.

"Нам це невигідно, – додав Зеленський. – Це не вигідно для репутації Білого дому, і я вважаю, що це не вигідно для репутації Сполучених Штатів".

За словами обізнаного американського чиновника, державний секретар США Ентоні Блінкен обговорив витоки інформації зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою під час телефонної розмови у квітні.

Витоки створили тертя між Україною та Сполученими Штатами, пише WP. Нездатність Вашингтона захистити конфіденційну інформацію може призвести до того, що Київ буде менше ділитися розвідувальними даними зі Сполученими Штатами, про що деякі українські посадовці зазначали в приватних розмовах. Але деякі з розкритих у документах даних вказують на те, що США шпигують за українськими високопосадовцями, включно із Зеленським.

Відповідаючи на запитання, чи не погіршило це довіру між країнами, Зеленський сказав: "Я не можу ризикувати нашою державою". Він зазначив, що оприлюднення його особистих почуттів не варте потенційної шкоди для підтримки Сполученими Штатами військових зусиль України.

"Там, де я можу говорити відверто, я це роблю. Але є великі ризики, – додав він. – Якби це була моя війна проти [президента Росії Володимира] Путіна, і нас було б двоє на полі бою, я б сказав усім, що я про них думаю. Але тут історія трохи інша. Ми всі несемо відповідальність".

WP пише, що Зеленський, який був втягнутий у перший скандал з імпічментом президента Дональда Трампа, зазначив, що його життя не вперше ускладнюється через витоки з боку США, і що зараз він більше зосереджений на підготовці України до повернення території, окупованої російськими військами.

"Я не знаю, чи це маніпуляція, чи випадковість тощо, і чому я повинен це знати? – сказав він. – Попри такі інформаційні рухи, я маю готувати державу до деокупації, а не до інших кроків. І це моє завдання. Пам'ятаєте, як вийшла наша розмова з Трампом? Її надрукували. Ну, чесно кажучи, я теж не давав на це дозволу".

WP зазначає, що коментуючи злиті в мережу документи, Зеленський часом виглядав роздратованим і говорив, що вважає їх "телешоу", яке може бути цікавим для деяких людей, але в кінцевому підсумку допомагає Росії в критичний момент.

"Десь це ажіотаж, десь скандал, – сказав Зеленський. – Усе, що заздалегідь інформує нашого ворога в той чи інший спосіб, – це однозначно мінус для нас. Я не бачу тут жодних плюсів".

Зеленський відмовився підтвердити або спростувати інформацію, що міститься у витоках, або навіть назвати її "чутливою", оскільки це означало б визнання того, що документи є справжніми, сказав він.

"Це не чутливе питання, – заявив Зеленський. – Якщо я вам відповідаю, що це чутливо, це означає, що існують реальні документи. Будь ласка, припиніть грати зі мною в ігри. Я президент країни, яка перебуває у стані війни".

україна-сша зеленський злиті документи витік даних

Знак гривні
Знак гривні