Кремль роздав "методичку" про український контрнаступ: як його висвітлюватиме російська пропаганда

Адміністрація президента Росії Путіна підготувала свіжу методичку для пропагандистських ЗМІ про те, як висвітлювати контрнаступ Сил оборони України.

Про це повідомляє російське видання Медуза, яке проаналізувала методичку.

Кремль просить пропагандистів «не занижувати очікування анонсованого контрнаступу України за підтримки НАТО» і не говорити про те, що «Київ нібито не готовий до контрнаступу». Провладні ЗМІ, навпаки, мають наголосити на тому, що західні країни постачають Києву озброєння і всіляко підтримують Україну.

Два джерела «Медузи», близькі до адміністрації президента, пояснили, що у такого висвітлення контрнаступу, що готується, є просте пояснення:

Якщо наступ буде невдалим, можна буде говорити: армія [Росії] вміло відбила атаку, що перевершувала за потужністю можливості російської армії. Ціна цієї перемоги дуже зросте.

Якщо Україна за допомогою зброї зі США та Європи досягне якихось успіхів і займе території, їхня втрата для росіян також буде зрозумілою: весь Захід зосередив величезні зусилля на фронті, але його успіхи, порівняно з цими зусиллями, дуже скромні. Тобто російська армія загалом теж впоралася.

У цій же методиці Кремль «радить» пропагандистам «не педалювати інформацію про суми коштів», які прямують з російського бюджету на відновлення інфраструктури на тимчасово окупованих та анексованих українських територіях. Достеменно невідомо, скільки саме РФ витратить на це, ймовірно, сума перевищить один трильйон рублів; вже у першому кварталі 2023 року дефіцит бюджету становив 2,4 трильйона рублів.

Натомість пропагандисти розкажуть про те, як у Росії «вирішуються проблеми», — наприклад, про ремонт у школах, дитячих садках та лікарнях. Судячи з методики, у Кремлі впевнені, що такі сюжети матимуть «суспільне схвалення».

«Зрозуміло, що проблеми [з економікою] будуть, і зрозуміло, через що. Витрати на „спецоперацію“ нікуди не подінуться. Насамперед різатимуться витрати на ту ж інфраструктуру: вийде, що в нових регіонах ремонтують, а в старих — ні. Реакція [жителів російських регіонів] зрозуміла: у нас забрали. Краще не показувати у конкретних сумах, скільки забрали. З Кримом це вже було», — пояснює одне із близьких до АП РФ джерел «Медузи».

Його слова підтверджують дані внутрішньоросійського опитування «Левада-Центру» у 2017 році. Тоді значна частка респондентів (41%) заявляла, що бюджетні вкладення до Криму беруться «внаслідок скорочення видатків на освіту, охорону здоров'я, науку, індексацію зарплат та пенсій». Більш ніж половина (55%) тих, хто відповів, вважали, що влада, фінансуючи Крим шляхом зменшення соціальних витрат російських регіонів, діє неправильно. Понад те, за опитуваннями ВЦВГД того ж року, 84% росіян виступали проти додаткового фінансування Криму.

Видання зазначає, що ще однією «небажаною темою» для російської пропаганди зненацька стали репетиції параду з нагоди 9 Травня. У кількох регіонах Росії «з міркувань безпеки» вже вирішили повністю відмовитися від свята. Крім того, у Москві та інших містах не проводитимуть традиційну ходу «Безсмертного полку».

Один із політтехнологів, які співпрацюють з владою, в розмові з «Медузою» припустив, що справа не тільки в тому, що влада не може забезпечити безпеку заходів, — швидше за все, у 2023-му в параді братиме участь менше техніки, ніж у минулі роки, а та, що таки вийде на площі, здебільшого буде старою: «Сучасні машини, вочевидь, потрібні на фронті».

контрнаступ зсу рашизм російська пропаганда російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні