Омбудсман і віцепрем'єрка дають протилежні поради жителям ТОТ щодо паспортів РФ: чи є "золота середина"

Після того як російський диктатор Путін підписав указ, що дозволяє депортувати мешканців тимчасово окупованих територій України без громадянства РФ, представники української влади розійшлися в порадах для жителів ТОТ.

Уповноважений Верховної Ради з прав людин Дмитро Лубінець наполягає, що заради виживання не варто відмовлятись від паспорта РФ на ТОТ.

"Я думаю, що цей указ (Путіна – ред.) направлений точно не на депортацію українців. Це указ направлений на те, щоб узаконити примусову паспортизацію, яка відбувається на тимчасово окупованій території України. Це перше. І друге – зафіксувати та поставити крапку в цьому процесі. Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких Російська Федерація буде тримати в полоні, в ув'язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України", – цитує Лубінця Укрінформ.

Він зазначив, що Україна має продовжувати юридично шлях невизнання російських паспортів, які зараз видаються під таким прямим, фізичним тиском громадянам України на тимчасово окупованої території України.

"Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки, для себе прийняти рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію. Після цього, зараз напрацьовується відповідний закон, – офіційно відмовитись від цього паспорту і повернутись до нормального життя. Або для себе приймати рішення і виїжджати з цієї території в будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Ми розуміємо, що це зараз питання виживання на цій території", – сказав Лубінець.

Він наголосив, що росіяни, здійснюючи примусову паспортизацію, вчиняють новий окремий воєнний злочин.

"І в цьому розрізі я публічно, як омбудсмен України, кажу, що ми, як Україна, як держава, не визнаємо російський паспорт як елемент скоєння злочину нашими громадянами. Знову ж таки, в цьому розрізі у нас лунали такі заяви, що будь-хто, хто взяв російський паспорт на тимчасово окупованій території, ми повинні до нього застосувати якийсь вплив, можливо, навіть кримінального характеру. Я категорично проти цього. Наші громадяни це роблять задля того, щоб вижити", – зазначив Лубінець.

Водночас віцепрем'єрка Ірина Верещук заявила, що не рекомендує брати російські паспорти на окупованих територіях.

"Минулого тижня росіяни прийняли свій черговий указ, спрямований на подальше обмеження прав українців на тимчасово окупованих територіях. Вони хочуть, щоб українці або стали росіянами, або виїхали з тимчасово окупованих територій.

По-перше, перетворити українців на росіян неможливо. Примусова паспортизація або репресії не допоможуть. По-друге, хто сказав, що росіяни будуть довго жити на тимчасово окупованих територіях?

Але, якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням", – сказала Верещук.

Віцепрем'єрка додала, що Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори. Для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну Уряду територію.

Верещук також оприлюднила рекомендації українцям на ТОТ:

Після заяв Ірини Верещук омбудсман Дмитро Лубінець у коментарі Суспільному сказав, що звернеться до Кабміну з вимогою пояснити слова віцепрем'єрки, яка напередодні рекомендувала українцям на окупованих територіях не брати російські паспорти.

Тим часом радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що у порадах Лубінця та Верещук немає жодних суперечностей.

"Якщо ви маєте змогу не отримувати російський паспорт, намагайтеся не отримувати. Якщо вам необхідно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій, катувань, – беріть. Принципова громадянська позиція заслуговує найвищої оцінки. Але ніхто не виграє від збільшення числа українських полонених чи закатованих громадян. Україна не буде переслідувати громадян, які пасивно отримали "російське громадянство". Ключове – пасивно, під жорстким примусом. Бо це (примус до непотрібного ru-паспорта) одна з важливих технологій залякування з боку РФ і безумовна ознака системного геноцидного формату війни… Водночас кожен із тих, хто активно сприяли окупантам, обіймали посади в окупаційних адміністраціях, допомагали в організації "референдумів" і під камери брали російські паспорти, відповідатиме перед законом", – пояснив він.

депортація окуповані території паспорти РФ ТОТ

Знак гривні
Знак гривні