Помічник "Надія". Мінцифри хоче впровадити ШІ у державні сервіси: що планується

Мінцифри веде консультації з американською OpenAI і хоче впроваджувати ШІ-технології у державні сервіси.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на конференції «Надлюди» від Forbes.

На відміну від інших країн Україна планує розвивати штучний інтелект, а не забороняти його, повідомив міністр.

"Або ти почнеш використовувати штучний інтелект, або він замінить тебе. Багато людей бояться штучного інтелекту і говорять, а що ж буде там з тисячами держслужбовців, а що ж буде з тисячами співробітників компаній? Я вважаю, що, навпаки, відкривається потужний ринок, потрібно вивчати штучний інтелект. Зʼявиться багато нових спеціалістів, нових професій. Це тренд, який потрібно очолити, а не тікати від нього", – сказав Федоров.

ШІ на фронті

За словами віцепрем'єра, ШІ активно використовується на фронті. Він розповів, що з самого початку повномасштабного вторгнення РФ Україна звʼязалася з компаніями, які займаються штучним інтелектом. Наприклад, компанія Clearview AI, яка через розпізнавання облич може знаходити людей в соціальних мережах, на різних платформах. Це допомогла в ідентифікації російських воєнних злочинців, зокрема тих, хто мародерив на Київщині.

За словами Федорова, на сьогодні українські спецслужби, правоохоронні органи використовують подібні інструменти, не тільки Clearview AI, щоб знаходити російських злочинців.

"Ми організували певний канал постійного отримання інформації з поля бою. Він активно допомагав швидко отримувати фото поранених, вбитих росіян, знаходити їхні контакти в соціальних мережах і відправляти туди ці фото. Тобто показувати, що відбувається реальна війна, а не те, що показують росіянам по телебаченню.

Сьогодні у нас технологічна війна. Наступний приклад – використання штучного інтелекту для того, щоб розшифровувати супутникові знімки. Ми також збираємо з поля бою дуже багато різної інформації через безпілотники. Цей штучний інтелект навчається, він може відрізняти різні види озброєння, забудови і так далі й давати важливу якісну інформацію, яку можна використовувати в системах ситуаційної обізнаності", – розповів Федоров.

Міністр додав, що ШІ активно впроваджується для навчання комплексів БПЛА, щоб розпізнавати обʼєкти на полі бою в режимі реального часу.

ШІ в державних сервісах

Михайло Федоров розповів, що Мінцифри працює над віртуальним помічником під робочою назвою «Надія», який, можливо, зʼявиться в «Дії».

"Це віртуальний помічник такого нового покоління. Ми спілкуємося з компанією OpenAI, щоб максимально автоматизувати і зробити зрозумілою мовою відповідь на будь-яке ваше питання.

Наприклад, ви говорите: «Надія, знайди ЦНАП поруч зі мною, який знаходиться в такому-то районі, в такому-то місті, і скажи, які послуги можна отримати». І тобі людською мовою мови максимально персоналізовано дається відповідь, де можна знайти цей ЦНАП, і так далі. Йдеться не лише про те, що можна отримати на порталі або в застосунку «Дія», а взагалі про будь-яку відповідь на питання, що стосується державних сервісів.

Я поки не можу розповісти всю архітектуру, але, звичайно, ми не будемо використовувати персональні дані. Ми дизайнимо систему таким чином, щоб все було максимально безпечно, тому що це головний виклик. З точки зору технології це буде максимально умовна локалізація", – розповів Федоров.

Міністр додав, що через «Надію» можна буде записати голосове сповіщення про певну проблему, про те, що потрібно змінити. Мінцифри планує збирати зворотний звʼязок в режимі реального часу і розпізнавати не просто текст, а мову.

мінцифри війна технології державні сервіси ШІ

Знак гривні
Знак гривні