Україна стала найзамінованішою країною світу, – звіт GLOBSEC

Близько 30% території України (174 000 кв. км) зазнали інтенсивних бойових дій. Ця територія потребує обстеження та очищення від величезної кількості вибухонебезпечних предметів, залишених російськими окупантами.

Про це йдеться у доповіді "Ходіння по вогню: розмінування в Україні" аналітичного центру GLOBSEC.

"Україна є найбільшою замінованою територією у світі, випереджаючи таких колишніх лідерів, як Афганістан і Сирія. Територію, що потребує розмінування, досі дуже важко оцінити або навіть отримати доступ до неї, оскільки бойові дії все ще тривають: близько 18% території України залишається під окупацією", – йдеться у звіті.

Автори доповіді зазначають, що з усіх звільнених територій найбільш замінованими територіями в Україні на сьогодні є Харківська і Херсонська області, оскільки вони найдовше були під російською окупацією.

"Російські війська ганебно винахідливі у встановленні мінних пасток: вони встановлюють пристрої, що активуються жертвою, на тварин, трупи, а також подвійні та навіть потрійні міни-пастки на дорогах, полях і в лісах", – йдеться у доповіді.

Снимок экрана 2023-04-27 114031.png

З інтерактивною картою територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами, можна ознайомитися тут.

Повідомляється, що росіяни також навмисно обирають для розмінування сільськогосподарські угіддя, щоб унеможливити їх використання для майбутньої господарської діяльності в Україні.

Читайте також: В Україні створили і випробували машину для розмінування на базі екскаватора (ФОТО, ВІДЕО)

"Без міжнародної допомоги Україні буде надзвичайно важко розміновувати території. Лише на 2023 рік Світовий банк оцінив потреби у понад 397 млн доларів США, з яких Україна вже залучила лише 16 млн доларів США міжнародної технічної допомоги та досягла попередніх домовленостей щодо ще 73 млн доларів США.

Є близько 500 різних груп з розмінування груп або до 5000 військових інженерів/саперів, які працюють в Україні. Такій кількості операторів знадобиться близько 20 років, щоб очистити 4700 кв. км. За наявних людських ресурсів знадобиться 757 років, щоб очистити всю територію у 174 000 кв. км, яка була забруднена", – йдеться у звіті.

розмінування відновлення україни деокуповані регіони сапери

Знак гривні
Знак гривні