Розмова Зеленського з Сі Цзіньпіном і призначення посла України в Китаї: усі подробиці

Президент України Володимир Зеленський 26 квітня провів телефонну розмову із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це перша розмова лідерів країн після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

"У мене була довга та змістовна телефонна розмова з главою Китаю Сі Цзіньпіном.

Вірю, що цей дзвінок, а також призначення посла України в КНР дадуть потужний поштовх для розвитку наших двосторонніх відносин", – написав Зеленський у твіттері.

Як повідомив речник президента України, Зеленський провів майже годинну телефонну розмову із головою КНР.

В ОП обіцяють оприлюднити деталі розмови згодом. Водночас агенція Xinhua повідомляє, що Сі Цзіньпін і Зеленський обговорили питання виходу з "української кризи" (так Пекін називає війну Росії в Україні – ред.) шляхом діалогу та переговорів, який Сі вважає "єдиним життєздатним варіантом".

Крім того, Xinhua повідомляє, що під час телефонної розмови із президентом Володимиром Зеленським лідер КНР Сі Цзіньпін заявив, що Китай відправить спеціального представника у справах Євразії в Україну та інші країни для комунікації щодо врегулювання "української кризи".

Водночас стало відомо, що Володимир Зеленський призначив нового посла України у Китаї. "Призначити Рябікіна Павла Борисовича Надзвичайним і Повноважним Послом України в Китайській Народній Республіці", – йдеться в указі президента.

Павло Рябікін – політик, юрист та дипломат. Остання посада, яку з листопада 2021 року до березня 2023 року обіймав Рябікін, — міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

Перед цим, за даними руху «Чесно», він очолював Державну митну службу України, був спершу заступником голови КМДА, а потім радником міського голови Києва Віталія Кличка. До цього обіймав посаду голови Міжнародного аеропорту «Бориспіль». У 2009-2010 роках Рябікін працював послом України в Данії.

Нагадаємо, що попередній посол України в Китаї, Сергій Камишев, помер у лютому 2021 року. Відтоді нового посла не призначали.

сі цзіньпін мирний план кнр дипломатія зеленський

Знак гривні
Знак гривні