Що показали результати розслідування падіння боліда в Україні

Міжнародна метеорна організація, до якої входять сотні науковців та їхні колективи з 42 країн, оприлюднила результати розслідування щодо падіння боліда в Україні.

Про це розповів експерт із космічних досліджень Андрій Колесник.

Спостереження проводились самими східними камерами European Fireball Network (EN), а саме на двох станціях відеофіксації та однієї радіометричної станції у Словаччині.

Для розслідування також був залучений матеріал від пункту спостереження в Угорщині, а також проаналізовані відео, отримані безпосередньо у Києві, де особливо цінним виявилось, те, що було знято біля торгового центру River Mall.

Була визначена траєкторія боліда з похибкою у декілька сотень метрів. Довжина траєкторії склала 132 км з нахилом по горизонталі у 32 градуси.

Космічне тіло увійшло в атмосферу на висоті 98 км над Великою Димеркою.

342971583_896215431487313_6387901489275878754_n.jpg

Далі воно пронеслось над Києвом у південно-західному напрямку вже на середній висоті у 80 км зі швидкістю 29 км/с.

Вибухнуло з великою силою на висоті приблизно 38 км, коли пролітало над північно-західними околицями Фастова, де розкололося на безліч осколків і пилу. Спостерігалась утворена яскрава хмара з безлічі осколків і пилу ще до висоти 28 км при швидкості її руху до 10 км/с, яка періодично вибухала з меншою силою ще чотири рази.

"Якщо щось й долетіло до поверхні Землі, – то занадто маленьких розмірів, – які ощасливили східну частину Попільнянського району Житомирщини. Саме дійство тривала всього 5 секунд. Розмір космічного тіла був приблизно з пів метра та важив до 300 кг", – зазначає Колесник.

Раніше Державне космічне агентство України припускало, що причиною міг бути метеор із потоку Ліриди. Але у результатах дослідження згадки про це відсутні. Натомість там вказано, що геліоцентрична орбіта космічного тіла була астероїдальною з кутом нахилу до екліптики у 46,5 градусів. У метеорного потоку Ліриди вона приблизно 80 градусів, уточнює Колесник.

космос болід інцидент розслідування

Знак гривні
Знак гривні