На всіх континентах світу люди виступили проти російського екоциду в Україні (ФОТО)

21 – 23 квітня з нагоди Міжнародного дня Землі в усьому світі відбулись акції під назвою EcoUnity For Ukraine у межах кампанії #StopEcocideUkraine. Люди на всіх шістьох континентах взялися за руки й утворили живий ланцюг, щоб привернути увагу світу до екологічних злочинів, які вчиняє Росія під час загарбницької війни проти України.

До акції долучилися 45 міст у 22 країнах, таких як США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія, Норвегія, Швеція, Швейцарія, Фінляндія, Данія, Литва, Чехія, Словаччина, Польща, Румунія, Грузія, Австралія, Японія, Аргентина, Мексика, Кенія та інші.

Учасники EcoUnity For Ukraine закликали зупинити російський екоцид в Україні та врятувати світ від ядерної загрози.

«Російські терористи не зупиняються ні перед чим. Від початку повномасштабного вторгнення вони спалили 495 000 гектарів українських лісів і завдали шкоди 20% природоохоронних територій, а від бойових дій постраждали 600 видів тварин і 750 видів рослин та грибів. На жаль, світ ще не до кінця розуміє, що екологічні злочини Росії можуть мати негативні наслідки не тільки для України, а й для всього людства», — каже Олександр Тодорчук, засновник гуманістичного руху UAnimals, співорганізатор EcoUnity For Ukraine.

Італія.png

Акція в Італії. Фото: UAnimals

Представники партнерської організації Communities Army of Ukraine (CAU) зауважили: «Попри те, що рух екоактивістів є досить активним у світі, а у багатьох країнах колективного Заходу екологія є наріжним питанням політичного процесу і соціально-економічного розвитку, міжнародна екоспільнота, на нашу думку, приділяє недостатньо уваги екологічним злочинам Росії в Україні».

IMG_5092.jpg

Акція у Кенії. Фото: UAnimals

«Через російську агресію наша держава сьогодні втрачає природні багатства — ліси, степи, моря, а також тварин та рослини, які там живуть. Віроломна війна Росії проти України призводить до зміни клімату та чинить величезну шкоду довкіллю. Наслідки цієї війни наша природа відчуватиме ще довгі десятиліття. Тож ми вважаємо, що всі цивілізовані країни мають негайно засудити екозлочини кремля та докласти зусиль, щоб припинити рашистський екоцид!» — наголосили у CAU.

До живого ланцюга також долучилися працівники української антарктичної станції «Академік Вернадський».

EcoUnity_Vernadsky_2.jpeg

Акція в Антарктиді. Фото: UAnimals

«В Антарктиді ми спостерігаємо китів, популяції яких відновлюються після варварського китобійного промислу минулого століття. В той самий час китоподібні наших рідних морів — дельфіни й морські свині — значно потерпають від війни і теж потребуватимуть відновлення. Коли говорять про жертв війни, передусім мають на увазі людей. Але ми повинні на весь світ казати й про тих, хто сам про себе сказати не може. Ми б хотіли разом з іншими учасниками акції стати на захист природи України», — зазначає Оксана Савенко, морська біологиня, працівниця станції «Академік Вернадський».

Для акції EcoUnity For Ukraine, яку ініціювали гуманістичний рух UAnimals, громадська організація Communities Army of Ukraine та ком’юніті KLYCH, були залучені понад 30 спільнот по всьому світу. Демонстрації відбулися в рамках кампанії #StopEcocideUkraine, яку UAnimals розпочала у 2022 році.

екоцид довкілля воєнні злочини рф війна тварини акція

Знак гривні
Знак гривні