Іран постачає Каспійським морем сотні тисяч боєприпасів для Росії – WSJ

Російські кораблі переправляють через Каспійське море велику кількість іранських артилерійських снарядів та інших боєприпасів для поповнення військ РФ, які воюють в Україні.

Про це пише The Wall Street Journal.

За останні шість місяців вантажні кораблі перевезли з Ірану до Росії понад 300 000 артилерійських снарядів і мільйон патронів, згідно із заявами чиновників і документами, з якими ознайомилася WSJ.

США та їхні союзники шукали способи зірвати постачання зброї з Ірану, який також був важливим постачальником безпілотників для російських військових, кажуть американські чиновники.

Вони також додають, що Іран переважно використовує вантажні літаки для доставлення зброї до Росії, що робить втручання майже неможливим. А дії на Каспійському морі потребують допомоги колишніх радянських республік, що містяться на його узбережжі.

Офіційні особи на Близькому Сході заявили, що остання партія зброї, про яку відомо, що вона перетнула Каспійське море до Росії, вийшла з Ірану на початку березня на борту 460-футового російського вантажного судна "Расул Гамзатов". Судно перевозило 1000 контейнерів з 2000 артилерійських снарядів.

Загалом, крім безпілотників, за словами близькосхідних чиновників, Іран погодився надати Росії понад 300 000 артилерійських снарядів. Один з контрактів від вересня 2022 року, з яким ознайомився WSJ, свідчить про угоду між міністерством оборони Ірану і російським АТ "Рособоронекспорт" щодо продажу Росії понад 74 000 артилерійських снарядів на суму 1,7 мільйона доларів.

США та інші союзники України попередили кілька місяців тому, що Іран готовий надіслати Росії балістичні ракети. Але, за оцінками США і закордонних експертів, цього поки що не сталося.

Так само, за словами близькосхідних чиновників, Росія досі не надіслала Ірану сучасні винищувачі Су-35, яких Тегеран прагне отримати в рамках поглиблення відносин. Раніше цього року іранські офіційні особи заявили, що очікують, що перші російські винищувачі будуть доставлені в середині березня.

росія-іран артилерійські снаряди союзники рф

Знак гривні
Знак гривні