У США прогнозували падіння Бахмута ще в січні, але бої досі тривають, – WP

Оцінки США щодо спроможності України утримати Бахмут були похмурими ще в січні. Вашингтон попередив про потенційне оточення українських сил у Бахмуті та запропонував Києву скоротити втрати й залишити місто.

Про це з посиланням на злиті в мережу документи Пентагону пише The Washington Post.

В оцінці американської розвідки під грифом "цілком таємно" застерігається, що "постійне" просування російських військ з листопада "поставило під загрозу здатність України утримувати місто", і українські сили, ймовірно, опиняться "під загрозою оточення, якщо вони не відійдуть протягом наступного місяця".

Утім, зазначає WP, ці застереження здебільшого залишилися поза увагою. Київ сформулював утримання Бахмута як імператив, набагато важливіший за стратегічну військову цінність міста, стверджуючи, що це необхідно для підтримання національного морального духу і позбавлення Росії права вихвалятися будь-якими територіальними здобутками. Україна заявила, що затягування боїв у Бахмуті виснажило сили Росії, вбивши багато солдатів, особливо з групи найманців "Вагнера".

342057416_944186966893953_758468158545885856_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Командир окремого штурмового полку, залученого до оборони Бахмута, полковник Павло Паліса, сказав журналістам WP, що його офіційно не інформували про ці американські розвіддані або рекомендації про те, як діяти в місті

Він зазначив, що українські військові змогли утримувати частину міста на кілька місяців довше, ніж прогнозувалося, завдяки поєднанню класичної міської війни та передової безпілотної розвідки, включно з глушінням сигналів.

Паліса розповів, що після того, як російські війська прорвали периметр Бахмута, українські сили відійшли в житлові квартали, використовуючи дахи як височини й перетворюючи будинки на протитанкові позиції.

У глибині міста обидві сторони стали значною мірою покладатися на розвідувальні безпілотники для цілевказання і глушилки, щоб заплутати навігаційні системи противника.

Паліса додав, що Україна також перейняла російську тактику, нещодавно застосувавши обладнання, яке маскує "домашню точку" безпілотника або координати, які б дозволили виявити місцеперебування підрозділу, що керує пристроєм. "Якщо вони знайдуть наші безпілотники, це дасть їм інформацію про те, що "домашня точка" безпілотника міститься десь в Австралії", – сказав він.

Коли Паліса прибув на свою посаду в середині січня, оцінки, які він почув від офіцерів, що його оточували, перегукувалися з песимізмом Вашингтона. "Ці хлопці казали: "Я не знаю, можливо, два-три тижні". Але минули місяці, а ми все ще тут, намагаємося зробити все можливе, щоб утримати місто", – сказав Паліса.

бахмут битва за донбас злиті документи слава зсу

Знак гривні
Знак гривні