"Різали ножами і змушували копати могилу". Жертви воєнних злочинів росіян дали свідчення в Конгресі США

Російські війська в Україні вчиняють не просто воєнні злочини, а геноцид, який цивілізований світ має зупинити.

Про це заявив під час слухань у Конгресі США голова Комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол, повідомляє Голос Америки.

«Це більше ніж воєнні злочини. Це більше ніж злочини проти людяності. Те, що ми спостерігаємо в Україні, – це геноцид», – сказав Маккол на слуханнях у середу, 19 квітня, на які він запросив генерального прокурора України Андрія Костіна та двох жертв російської агресії – жінку, що пережила окупацію на Херсонщині та підлітка, якого було примусово депортовано до Росії зі сходу України.

Сидячи спиною до камери, яка транслювала засідання у Конгресі, 57-ми річна жінка, яка назвала лише своє ім’я – Любов, розповіла, що її протягом п’яти днів катували, різали тіло ножами, били, змушували роздягатися та погрожували зґвалтувати та вбити. Тремтячим від хвилювання голосом жінка розповіла, що одного разу її змусили копати собі могилу. Вона сказала, що її будинок пограбували.

На відміну від багатьох людей, яких утримували разом з нею, жінці вдалося втекти та виїхати за кордон. Але доля інших людей, яких катували разом з нею, їй невідома. Вона сказала, що такі тортури переживають тисячі людей на окупованих територіях, які хочуть не лише вигнати російські війська з території України, але і вимагають справедливості – покарання винних у воєнних злочинах.

Інше свідоцтво від імені Романа, шістнадцятирічного українського підлітка, сироти з Донецької області, якого насильно вивезли до Росії, надала його адвокатка, Катерина Бобровська. Окупаційна влада відправила хлопця до медичного закладу, де йому сказали, що в нього буде інша родина в Росії, хоча він мав в Україні родичів, які могли взяти опіку над ним. Хлопцеві виготовили нові документи у Донецьку, а пізніше його разом з іншими дітьми відправили до Росії «на відпочинок».

У Росії групу дітей з України відвідала уповноважена зі справ дітей Російської Федерації Марія Львова-Бєлова, яка, за словами адвокатки, сказала дітям, що їх скоро усиновлять російські родини. Романа відправили до родини, яка намагалася його «перевиховати», йому насильно зробили російський паспорт та змусили зніматися у пропагандистських сюжетах. Але за допомогою волонтерів хлопцеві вдалося повернутися в Україну.

За інформацією української генпрокуратури, на територіях, які все ще контролюються російськими військами, жителів, у тому числі дітей, примусово переселяють на інші окуповані території або до Росії. Близько 20 000 українських дітей було примусово депортовано, і тільки незначна частина з них повернулася додому, сказав виступаючи на слуханнях український генпрокурор Андрій Костін.

Він наголосив, що всіх цих дітей можна і потрібно повернути додому, але для цього потрібний сильний міжнародний тиск.

«Потрібний сильний, єдиний тиск на російське керівництво, щоб повернути українських дітей додому. Це легко, якщо вони захочуть це зробити. Є міжнародне законодавство, яке може бути використано для повернення дітей через треті країни, через міжнародні організації, до їхніх сімей та до своєї країни», – сказав Костін.

Костін заявив, що з початку війни в лютому 2022 року в Україні зареєстровано майже 80 тисяч справ про воєнні злочини. За його словами, лише на звільненій території Херсонщини було знайдено близько 20 катівень, і понад 1000 осіб, які вижили, дали свідчення про тортури, яким їх піддавали – електрошок, побиття, примушення роздягтися догола та погрози скалічити і вбити.

«Щоб зламати волю українського народу, Росія застосувала терор за допомогою варварських воєнних злочинів, від сексуального насильства, включаючи зґвалтування дітей і людей похилого віку, до масових страт і катувань – усе це спрямовано проти невинних цивільних», – сказав Костін.

покарання росії конгрес сша геноцид воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні