Як окупанти викрали підлітка з Маріуполя, "усиновленого" російською омбудсманом, – розслідування

Пилип Головня – 17-річний підліток з окупованого Маріуполя, якого навесні 2022 року примусово вивезли на територію Росії. Депортація його та інших українських дітей стала причиною для видачі Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого Путіна. Проєкт Схеми з’ясував, як Пилипа Головню вивозили до РФ, де він мешкав у зруйнованому Маріуполі та хто був його опікунами на момент викрадення.

Пилип жив у Маріуполі разом із колишнім чоловіком матері Сергієм Головнею та його дружиною Іриною Калаталовою. Рідна мати хлопця Вікторія померла в червні 2017 року, коли йому було 11 років. З того часу він був під наглядом опікунів.

Російська пропаганда стверджує, що опікуни Пилипа "просто викинули йому сумку з речами та документи, сказавши, що тепер кожен сам за себе". Але брат вітчима хлопчика та його вчителька спростовують версію окупантів.

«Відносини були нормальні, хоча Пилип і сам з характером. Сергій не міг його вигнати, посваритись трохи могли, звісно. Більше того, в нього була дружина Іра, яка до Пилипа ставилась дуже добре», – розповів журналістам брат вітчима Пилипа Віталій Головня.

01000000-0aff-0242-cca6-08db40fb73bb_w1023_r1_s.png

Пилип Головня та уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова

«Опікуни добросовісно виконували свої обов’язки і з’являлись на батьківських зборах, приходили до школи у разі необхідності. Пилип завжди був доглянутий, нагодований і добре вдягнений. Зауважень до опікунів у нас не було», – розповіла вчителька Пилипа на умовах анонімності.

На зв’язок з опікунами журналістам вийти не вдалось, всі встановлені телефонні номери відключені або ніхто не відповідає. Брат опікуна Віталій каже, що теж немає прямого контакту з Сергієм, але дізнавався через знайомих, що прийомні батьки Пилипа залишаються у Маріуполі.

Також «Схемам» вдалося встановити будинок, де Пилип мешкав разом зі своїми опікунами. Він розташований на вулиці Зелінського, 30.

01000000-0aff-0242-f08d-08db40e4af6e_w650_r0_s.png

Зруйнований будинок по вулиці Зелінського, 30 у Маріуполі, де жив Пилип Головня

За словами вчительки Пилипа, представники російського МНС вивезли хлопця до Донецька. Журналісти припускають, що його розмістили там у колишній обласній лікарні імені Вишневського. Далі Пилипа могли утримувати у так званому дитячому соціальному центрі так званої адміністрації міста Донецька до 27 травня 2022 року. І вже звідти його та ще щонайменше 30 українських дітей вивезли до Росії – у пансіонат «Поляни» Одінцовського району Московської області. Саме там його знайшла уповноважена при президенті РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Так Пилип став 10-ю прийомною дитиною в родині російської омбудсменки. Вже у вересні 2022-го підліток отримав паспорт громадянина РФ.

маріуполь викрадення дітей геноцид воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні