Чи вистачить у Росії людей для війни на виснаження: у ЗСУ оцінили масштаби мобілізації ворога

Росіяни почали усвідомлювати шанси повернутися додому в пакеті й не хочуть воювати проти України, але РФ вистачить людей, щоб продовжувати війну на виснаження.

Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу.

За даними Генштабу, найімовірніше, що Кремль продовжить проведення прихованої мобілізації населення.

"При цьому для запобігання протестам, насамперед у густонаселених регіонах Росії, режим Путіна уникає масової мобілізації в центральних регіонах – насамперед у Москві та Санкт-Петербурзі, і надає пріоритет призову до збройних сил осіб з найбільш депресивних районів", – цитує Громова Liga.net.

Як зазначається, для збільшення чисельності військовослужбовців контрактної служби ворог анонсував призов понад 400 000 осіб. Водночас заплановано призов на строкову службу 147 000 осіб.

"Але попри погіршення соціально-демографічної та економічної ситуації в Росії, проведення агітаційної кампанії на федеральних каналах, населення вже усвідомлює збільшення шансів повернутися додому в пакеті та не висловлює бажання укладати контракти з розрекламованою так званою другою армією світу", – розповів Громов.

За інформацією Генштабу, російські військкомати визнають відставання у виконанні плану призову на контракт.

Громов повідомив, що за три місяці у Волгоградській області з 7800 осіб, запланованих на рік, призвано лише 134, що становить 7% від квартальної необхідності.

У Саратовській області із 7600 осіб призвано 270 – 14% відповідно.

"Не бажаючи змиритися з реальністю та зупинити війну, Кремль вишукує нові способи залучення населення до лав своїх власних збройних сил для поповнення втрат", – сказав представник Генштабу.

Він повідомив, що російські судові виконавці одержали завдання розробити механізм добровільного залучення фінансових боржників до служби за контрактом. 

Також у РФ пропонується прискорення розгляду кримінальних справ за економічні злочини та спонукання підозрюваних добровільно укладати контракти для проходження військової служби.

"З цією ж метою запропоновано залучати іноземних громадян – таджиків, узбеків та представників інших національностей, які підлягають виселенню з Росії й поки що чекають на депортацію. Особливо тих, хто має сім'ї на території РФ", – розповів Громов. 

Крім того, в Російській Федерації та на тимчасово окупованих територіях України продовжується активне формування приватних військових компаній.

"Водночас, за оцінкою партнерів, у короткостроковій перспективі такі компанії не матимуть такого масштабу та потенціалу, як приватна військова компанія Вагнера", – сказав Громов.

Представник Генштабу наголосив, що загалом не варто недооцінювати мобілізаційні можливості країни-агресора.

війна на виснаження зсу армія РФ мобілізація РФ

Знак гривні
Знак гривні