У 2023-му війна не закінчиться, жодна зі сторін не здобуде перемоги: WP про прогнози розвідки США у злитих документах

Представники американської розвідки прогнозують, що війна між Україною та Росією перейде в 2024 рік, і жодна зі сторін не здобуде перемоги, але обидві відмовляться вести переговори про припинення конфлікту. Такі оцінки Розвідувального управління Міністерства оборони США містяться у злитих у мережу секретних документах, пише The Washington Post.

В аналізі робиться висновок, що навіть якщо Україна поверне собі "значні" території і завдасть "нестійких втрат російським військам", що розвідка США вважає малоймовірним, то здобутки країни не призведуть до мирних переговорів.

"Переговори про припинення конфлікту є малоймовірними протягом 2023 року в усіх розглянутих сценаріях", — йдеться в документі, який раніше не розголошувався.

"Ця оцінка, що ґрунтується на ретельному вивченні США чисельності військ, озброєння і техніки кожної зі сторін, може активізувати критиків війни, які закликали великі держави, такі як США і Китай, підштовхнути Київ і Москву до врегулювання і припинення конфлікту, який призвів до переміщення мільйонів людей і залишив сотні тисяч загиблими та пораненими", — пише видання.

Окрім прогнозу витратного безстрокового конфлікту, нещодавно оприлюднений документ також передбачає, як українські та російські військові лідери реагуватимуть на виклики на полі бою, і прогнозує, що рік завершиться для обох сторін лише "незначними" територіальними здобутками в результаті "недостатньої кількості військ і постачання для ефективних операцій".

340842269_1198748080783764_5313148975969291579_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Така патова ситуація, коли жодна зі сторін не досягне вирішальної переваги, описується в документі як "найімовірніший сценарій".

Читайте також: Як правильно читати звіти розвідок, пояснення ключових слів – The Economist

Для української сторони не припинювана війна на виснаження призведе до розчарування всередині країни і "критики" щодо того, як ведеться війна, "що зробить зміну керівництва більш імовірною", — йдеться в документі.

"Незрозуміло, чи йдеться про зміну керівництва в політичному чи військовому контексті. Зеленський залишається широко популярним в Україні, але між його офісом і генералом Валерієм Залужним, головою Збройних сил України, якого дехто в Києві розглядає як політичну загрозу, є напруженість", — пише WP.

Патова ситуація також призведе до того, що Україна оголосить "повну мобілізацію" всього придатного до неї населення, прогнозується в документі, і відправить більше молодих людей на фронт. Водночас Україна, ймовірно, посилить удари по російській території, йдеться в документі, і ця динаміка викликає занепокоєння деяких американських чиновників, які побоюються, що ці атаки можуть змусити президента Володимира Путіна піти на ескалацію конфлікту або дати Китаю привід почати надавати Росії летальну зброю.

Для російської сторони патова ситуація змусить Москву залучити "деградовані резерви через зменшення бойової потужності", йдеться в документі. Кремль також, ймовірно, "прискорить" зусилля з інтеграції захоплених територій до складу Росії.

У нещодавно оприлюдненому документі також аналізується, до чого може призвести досягнення Росією або Україною "вирішальної переваги" на полі бою. У випадку, якщо Росія завдасть значного удару по Україні і захопить більшу територію, Москва, ймовірно, "розмістить сили для досягнення подальших цілей, таких як зміна режиму" в Україні, йдеться в документі.

Однак у сценарії, в якому Україна отримує вирішальну перевагу, американська розвідка вважає, що Київ, найпевніше, "проводитиме більш ризиковані наступальні операції для отримання додаткових переваг". У відповідь можна очікувати, що Росія "збільшить кількість неконвенційних атак на Україну", хоча, що важливо, "застосування ядерної зброї залишається малоймовірним", — йдеться в документі. Чиновники прогнозують, що замість того, щоб здатися, Кремль вирішить оголосити "нову національну мобілізацію" для підтримки подальших бойових дій.

Американські чиновники застерігають, що такий аналіз, пов'язаний з війною в Україні, є мінливим, і в матеріалах, що просочилися, може не вистачати нюансів, які Сполучені Штати отримали за час, що минув з моменту їх підготовки. У нещодавно оприлюдненому документі визнається, що патова ситуація, яка описується як найімовірніший сценарій до кінця року, може не скластися, якщо відбудуться "суттєві покращення українського або російського військового потенціалу".

війна прогнози витік даних розвідка сша

Знак гривні
Знак гривні