Чому затягується весняний контрнаступ: WP назвало три причини

Американське видання The Washington Post пише, що запланований Україною весняний контрнаступ відкладається через погану погоду, повільне постачання західної техніки та боєприпасів і витік секретних документів Пентагону.

"Очікуваний весняний наступ розглядався як єдиний шанс для України в цьому році відвоювати територію, утримувану російськими військами, що становить близько п'ятої частини країни. Але операція затримується через погодні умови, повільне постачання обладнання та нестачу боєприпасів, що посилює побоювання, що ситуація може зайти в глухий кут.

Ще більше ускладнює запланований контрнаступ витік десятків американських військових і розвідувальних документів, що містять багато деталей про стан української армії та її можливості, включно зі слабкими місцями в системі протиповітряної оборони, що може змусити командування змінити плани", — пише видання.

WP зазначає, що якщо Україна не зможе відвоювати значну частину території, багато українців побоюються, що вони будуть змушені вести переговори з Росією з невигідної для себе позиції.

340909979_6542978225759801_8482865907889351944_n.jpg

Водночас, попри нестачу боєприпасів і очікування допомоги від західних партнерів, українські військові перевіряють російську оборону на вразливі місця напередодні контрнаступу, пише видання.

24-річний капітан з позивним "Метіс", який відповідає за планування операцій і розвідку у своєму підрозділі, розповів WP, що мобілізовані  росіяни дуже добре укріплюють свої позиції "всім, що можуть знайти: деревиною, навіть сміттям".

Під час однієї з нещодавніх операцій українські військові у складі двох невеликих груп здійснили рейд на позиції росіян, щоб промацати російську оборону. "Результати виявилися набагато кращими, ніж ми планували; деякі солдати відстрілювалися, але багато хто залишив свої позиції та зброю", — сказав Метіс. Оборонці України змогли відтіснити першу лінію російських військ, але не просунулися вперед і не намагалися утримати позицію.

Водночас "Метіс" визнав, що успіх випробувальних операцій не означає, що його підрозділ готовий до повноцінного наступу. Військові чекають на важку техніку, бронетехніку для перекидання великої кількості військ вперед і потребують більше тренувань.

За його словами, коли підрозділ вперше отримав сучасну систему протитанкового озброєння, військовослужбовці тренувалися за допомогою інструкції до системи та відеоуроків на YouTube. "Метіс" також додав, що у світлі майбутнього контрнаступу його найбільше непокоять протипіхотні міни, які росіяни встановлюють навіть у власних окопах.

Український підполковник, який командує танковим батальйоном у Запорізькій області, з позивним "Грім" розповів, що міни є по обидва боки фронту: "Ми встановили багато мін, і російська сторона теж".

"Грім" додав, що його хвилює затягування контрнаступу, бо російські війська "укріплюються все більше і більше з кожним днем".

стратегія контрнаступ зсу звільнення територій

Знак гривні
Знак гривні