"Небо свідок". Хто і звідки скидав бомби на Миколаїв у березні 2022-го: розслідування воєнного злочину росіян

Truth Hounds — команда фахівців із прав людини, які документують воєнні злочини та злочини проти людства — опублікувала детальне розслідування про атаку російського літака, що скинув бомби на Миколаїв 21 березня 2022 року. На основі зібраної інформації з місця інциденту, даних відкритих джерел, додаткової інформації від слідства та результатів власного розслідування, аналітики/-ні організації дійшли висновку, що ця атака містить усі ознаки воєнного злочину, а також ідентифікували його виконавців

21 березня 2022 року між 13.00 та 13.30 російські війська завдали авіаційного удару по цивільних об’єктах Миколаєва. Дві авіабомби влучили по будівлі готелю «Інгул» та території Миколаївської обласної психіатричної лікарні № 1.

screenshot_4.png

Вирва на території лікарні. Фото: Truth Hounds

Розслідувачам Truth Hounds вдалося встановити, що атаку ЗС РФ здійснили з аеропорту окупованого Російською Федерацією Криму. Бойовий літак Су-34 із бомбами ФАБ-250/500 на борту того дня злітав із Бельбеку.

screenshot_7.png

Зруйнований фасад готелю «Інгул». Фото: Truth Hounds

Розслідування атаки побудоване на OSINT-розвідці на основі відкритих даних. Деталі розслідування, чому атака є воєнним злочином, а також, хто із російських військових може понести за нього відповідальність – читайте за посиланням.

миколаїв воєнні злочини рф авіаудари рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні