Повернення 30 тис. грн виплат усім військовим і силовикам: популістське рішення, що загрожує інфляцією. Чому так сталося? (ПОГЛЯД)

10 квітня Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт з правкою, що повертає виплату 30 тисяч гривень для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. Парламент підтримав її 254-ма голосами (поіменне голосування тут).

Водночас нардеп Ярослав Железняк повідомив, що правка "повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат)". Законопроєкт поки не підписав голова Верховної Ради.

"І тут головне, щоб повернення надбавок спрацювало: скоріш за все потрібно змінювати бюджет; обмеження на зарплати до 10 мінзарплат – це дуже мала економія. Навіть на 2% від запланованих видатків не вистачить. Нагадаю, що ми в день на виплати військовим витрачали 2,7 млрд грн. Тому я б поки не так однозначно стверджував, що повернули. Поки правильно буде: "грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ/ДП обмежили до десяти розмірів мінімальної заробітної плати", – зазначив Железняк.

Директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вважає, що Верховна Рада ухвалила популістське рішення, на реалізацію якого під час війни немає грошей. Далі пряма мова експерта.

Ціна питання доходить до десь 50 млрд грн додаткових бюджетних витрат на місяць.

З літа минулого року, коли це вже призводить до девальвації гривні і додаткового стрибка цін, тишком-нишком уряд адмінськими методами потрохи прибиває цю розкіш, на яку під час війни немає грошей.

Але прямо про це не говорить, бо нинішня влада чесно неприємні речі говорити не любила і до війни, а під час війни – тим більше. Врешті-решт, після останнього великого адмінського різання про все це дізнаються популісти на чолі з достойним послідовником ЮВТ нового покоління Дмитром Разумковим.

І вуаля – сьогодні 254 голосів в Раді за повернення надбавок всім, включно з патрульною поліцією в Ужгороді.

За рахунок обмеження зарплат в держсекторі 67 000 грн (вже раз визнавалося неконституційним, ну і очевидно є шкідливим для країни).

І яке покриває, як пише Ярослав Железняк, лише 2% додаткових витрат. Інші 98% потрібно надрукувати. Привіт, девальвація і інфляція.

Разумков радіє: показав себе справжнім "слугою народу" і насолив колишньому босу – президенту.

Якому тепер потрібно або переступати через себе і пояснювати народу непопулярні речі, ветуючи закон. Або нести удар по рейтингах трохи пізніше – через нову хвилю зростання цін.

А в чому кейс, спитаєте ви?

інфляція бюджет виплати військовим війна економіка

Знак гривні
Знак гривні