Як змінилися настрої в Криму й як Україна його визволятиме

Після початку великої війни настрої у тимчасово окупованому Росією Криму суттєво змінилися: зокрема, зростає підтримка України, люди публічно її виявляють, попри загрозу потрапити за ґрати. Велика кількість наших громадян чекають звільнення Криму.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева.

Про ситуацію в Криму і зміну настроїв

"Протягом повномасштабного вторгнення настрої змінювались на нашу користь. Починалося все з дуже нейтральних лозунгів, антивоєнних закликів. Зараз людей судять за лозунги "ЗСУ йде!", "Слава Україні!", – розповіла Ташева.

Представниця президента в Криму наголошує, що люди усвідомлюють, що можуть понести за це адміністративну чи навіть кримінальну відповідальність, враховуючи зміни до законодавства РФ, до якого додали статті після початку повномасштабного вторгнення про нібито "дискредитацію ВС РФ" чи "розповсюдження неправдивої інформації про "СВО" і які поширили і на території окупованого півострова. Загальний розмір штрафів, які уже ухвалили окупаційні суди, варто рахувати в мільйонах, каже Ташева.

За її словами, зраз в окупованому Криму близько трьохсот людей проходять у справах щодо “дискредитації збройних сил Російської Федерації”.

photo_2023-04-05_11-48-01.jpg

Фото: рух "Жовта стрічка"

Крім того, зазначає Ташева, велика кількість із тих, хто в 2014-ому пішов на так званий "референдум", змінила свою позицію. "Вони очікували в Криму побачити заможний рай. А санкції не дали завести туди жодних інвесторів. Навіть великі російські компанії не могли там працювати. А зараз там велика військова база РФ", – каже вона.

За словами Ташевої, за час окупації Криму туди незаконно перемістилося від 500 до 800 тисяч громадян Росії. "Україна не враховуватиме думку "колонізаторів" під час реінтеграції півострова. До того ж вони будуть зобов'язані виїхати згідно із законодавством України, адже перебувають на нашій території абсолютно незаконно. Велика кількість наших громадян чекають звільнення Криму".

Ташева каже, що нині в Криму спостерігається відтік росіян з півострова, значно просів ринок нерухомості: "Достатньо велика кількість росіян виїжджає, повертається з Криму назад на територію Росії. Я не скажу, що це прямо масовий виїзд, але це є".

"Ми бачимо, як після перших прильотів "бавовни" в Криму, особливо в Новофедорівці і Саках, росіяни почали активно виїжджати. Це не сотні тисяч людей, але це тисячі", – каже Ташева.

Вона додає, що росіяни також активно почали виїжджали з Криму після початку оголошеної Путіним мобілізаційної кампанії.

"Однак, варто зазначити, що оголошення незаконної мобілізації спричинило масовий виїзд і громадян України з окупованого Криму, адже вони не хотіли служити в армії РФ, в армії агресора та не хотіли бути причетними до воєнних злочинів Росії.

Це стосувалося здебільшого кримських татар, але не лише. Окупаційні адміністрації активно роздавали повістки саме кримським татарам, намагаючись їх мобілізувати", – пояснює Ташева.

За її словами, загалом йдеться про десятки тисяч кримських татар, які виїхали. Більшість транзитом їхала в Грузію. "Їхали в країни, куди у 1944 році радянська влада депортувала кримських татар. Казахстан, Узбекистан – там зрозуміла мова і з документами нема проблем. Всі, у кого з документами був порядок, їхали в Європу", – розповідає постпред президента в Криму.

Про визволення Криму

Таміла Ташева розповіла, що Україна визволятиме Крим комбінованим шляхом, який охоплюватиме і військові дії, і дипломатію.

"Україна довго говорила про політико-дипломатичний шлях звільнення Криму, для цього була створена Кримська платформа. Після 24 лютого ми розуміємо, що ситуація докорінно змінилася, а особливо після тих жертв, які ми побачили в Бучі, Ірпені, Маріуполі, Ізюмі і так далі. Ми розуміємо зараз, що Крим політико-дипломатичним шляхом звільнити не можемо, а звільняти нам територію треба. Тому ми використовуємо той шлях, який для нас буде максимально оптимальним станом на певний момент.

Так, ми говоримо про звільнення військовим шляхом. Чи ми хочемо мінімізувати жертви? Однозначно хочемо, і президент Зеленський неодноразово про це говорив: “я би хотів, щоб ми звільнили Крим не військовим шляхом, тому що це означатиме, що буде менше жертв, руйнувань цивільної інфраструктури і так далі”.

І тому, коли ми будемо на межі з Кримом, вже зайдемо, скажімо, в Красноперекопськ, ми можемо запропонувати Росії: окей, давайте поговоримо як ви з Криму будете виходити. Ви все одно звідси підете, тому що ми вам вже руйнуємо ланцюги постачання, загнали вас у кут. Будь-які війни завершуються все одно якимось перемовним процесом. Якщо росіяни не підуть на це, будемо продовжувати звільняти військовим шляхом", – пояснила Ташева.

Знак гривні
Знак гривні