Скільки церков перейшло до ПЦУ від початку 2023 року: дані Опендатабот

З початку 2023 року 63 українські релігійні організації перейшли до Православної церкви України від УПЦ (МП). Водночас від початку повномасштабної війни та до кінця 2022 року до Православної церкви України перейшло 214 релігійних громад.

Про це повідомляє сервіс моніторингу реєстраційних даних Опендатабот.

Зазначається, що майже третина церков, що змінили свою приналежність, міститься на Київщині — 20 церков. У трійку лідерів також потрапили Вінниччина та Хмельниччина — по 10 релігійних установ, що перейшли до Православної церкви України від початку року.

"Попри те, що, згідно зі змінами до ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні установи мають відбивати свої зв’язки з країною-агресором у назві, деякі церкви намагаються ці дані приховати. Тож, на виконання вимог закону, Мінʼюст почав інформувати про це, зазначаючи у назві установи в Єдиному державному реєстрі «не вказано про приналежність до Російської православної церкви».

Однак знайшлись такі релігійні організації московського патріархату, що, намагаючись приховати свої зв’язки з РФ, всупереч вимогам закону самочинно виправили назву від Мін'юсту на минулу. Всі ці релігійні громади містяться на території Чернівецької області", — повідомляється у моніторингу.

Йдеться про такі установи, як:

Снимок экрана 2023-04-10 115120.png

Повідомляється, що загалом на цей час в Україні залишається 8505 церков, що підпорядковуються Московському патріархату. Області з найбільшою кількістю церков Московського патріархату не змінились з кінця 2022 року. Це Донеччина (683 релігійних установ), Хмельниччина (613) та Вінниччина (563).

"Важливо, що наразі неможливо точно підрахувати повну кількість релігійних громад УПЦ МП в ЄДР. Єдине, що дає змогу ідентифікувати ту чи іншу релігійну установу — це назва. Згідно з коментарем Департаменту релігій Міністерства культури для Texty.org, організації УПЦ Київського патріархату мають відповідну вказівку в назві.

Якщо ж у назві установи зазначено «Українська православна церква» без уточнення патріархату, то вона пов’язана з УПЦ МП", — зазначають в Опендатабот.

Від Текстів: Процес переходу храмів від УПЦ МП до Православної церкви України останніми тижнями значно активізувався. 5 квітня Львівський Свято-Георгіївський кафедральний собор перейшов із московського патріархату до Православної церкви України. На Вінниччині за минулий тиждень чотири релігійні громади приєдналися до Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. Церква Різдва Богородиці в місті Баранівка на Житомирщині, що входила до УПЦ (МП), також перейшла до Православної церкви України. Нещодавно до ПЦУ також перейшли громади Свято-Покровського храму смт Іршанськ та Свято-Михайлівської церкви села Вчорайше. 9 квітня у Нетішині Хмельницької області місцеві жителі проголосували за перехід до ПЦУ двох храмів УПЦ МП (Собор Ікони Божої Матері "Неопалима купина" та церква Святої Параскеви). Того ж дня церковна громада села Мала Севастянівка Черкаської області на зборах ухвалила рішення перейти з підпорядкування московському патріархату до Православної церкви України.

релігійна безпека дані пцу упцмп

Знак гривні
Знак гривні