Мовний скандал в податковому університеті в Ірпені: як відреагували у виші й у мовного омбудсмена

У Державному податковому університеті в Ірпені стався мовний скандал: викладачка відмовилася вести пари з філософії українською, попри прохання студентів. Вона аргументувала це тим, що 35 років викладала філософію російською і це поза її свідомістю.

Адміністрація відреагувала на інцидент, розпочала службове розслідування і тимчасово відсторонила викладачку від роботи.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відреагував на скандал у ДПУ. "Вчора я дізнався з соціальних мереж про цей прикрий випадок, який стався у Державному податковому університеті Міністерства фінансів України. І прийняв рішення про початок заходів державного контролю", – сказав він у коментарі "УП. Життя".

Він додав, що ухвалено рішення про відсторонення цієї професорки на період проведення службового розслідування для з’ясування обставин.

На думку омбудсмена, це один із демонстративних прикладів регуляції системи, коли студенти переконують своїх викладачів перейти на українську мову.

Кремінь також повідомив, що за перший квартал 2023 року на його адресу надійшло 114 звернень громадян стосовно порушення закону у закладах дошкільної, загальної середньої та вищої освіти.

"Питання мовної культури, мовної стійкості – це один з маркерів ідентичності, який загострився в умовах повномасштабного вторгнення. В умовах стрімкого переходу громадян на спілкування українською мовою, будь-які ознаки порушення їхніх прав незалежно від того чи це сфера обслуговування, діяльність органів місцевого самоврядування, освіти, сприймається дуже гостро.

Тому я вважаю, що кожен ректор мав би вжити додаткових заходів реагування, довести до колективів необхідність дотримання закону", – наголошує Кремінь.

Омбудсмен розповів, що мав зустріч з міністром освіти та науки Оксеном Лісовим: "Ми домовились про спільні заходи стосовно посилення контролю за дотриманням мовного закону у закладах освіти".

мовний закон кремінь освіта ірпінь

Знак гривні
Знак гривні