Злиті в мережу документи про контрнаступ ЗСУ є підробкою – розвідка

Україна чекає від Пентагону офіційних коментарів щодо опублікованих у мережі нібито документів США та НАТО про підготовку контрнаступу України, але вже зараз можна говорити про те, що документи є підробкою та спецоперацією російських спецслужб.

Про це заявив представник ГУР МО Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

"Останні десятиліття найбільш успішні операції російських спецслужб проходять у фотошопі. З попереднього аналізу цих матеріалів ми бачимо брехливі цифри по втратах з обох сторін. Частина інформація явно зібрана OSINT засобами, тобто з відкритих джерел.

Якщо говорити про потреби української армії, то це тематика, яка багато обговорювалась на всіх рівнях. В тому числі офіційними особами та речниками України та сектору безпеки і оборони. Ні для кого не є секретом, що Україна ставить питання про авіацію, танки, боєприпаси та інші речі, які потрібні для швидшого звільнення окупованих територій, для збереження життів.

Все інше – будемо чекати офіційних коментарів (від Пентагону – ред.). Але українському суспільству немає підстав переживати. Контрнаступ буде і головні плани справді ворог побачить і відчує на собі на полі бою", – цитує Юсова УП.

За його словами, коло людей, які знають про остаточні рішення й плани є максимально звуженим. А остаточні рішення ухвалюються у вирішальний та доленосний останній момент. Це робиться з багатьох міркувань, зокрема з міркувань безпеки.

Радник керівника офісу президента Михайло Подоляк також вважає, що матеріали про підготовку українського контрнаступу є підробкою, створеною російською розвідкою.

За словами Подоляка, опубліковані дані радше спираються на статистичний аналіз постачання зброї, можливих оперативно-тактичних задумів, а також містять великий обсяг фіктивної інформації. А якби Росія справді отримала реальні документи – навряд чи оприлюднила б їх.

Водночас стало відомо, що 7 квітня президент Зеленський провів засідання Ставки, де учасники засідання зупинилися на заходах із запобігання витоку інформації стосовно планів Сил оборони України.

Нагадаємо, The New York Times написало, що У Twitter і Telegram з'явилися засекречені військові документи про підготовку контрнаступу України. Видання стверджує, що зараз Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів.

Військові аналітики заявили NYT, що частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї та військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. Водночас, за словами експертів, деякі розділи в матеріалах, вочевидь, були змінені.

спецслужби рф контрнаступ зсу витік даних розвідка

Знак гривні
Знак гривні