У тіні танків. Яка "непомітна" техніка може стати визначальною для майбутнього наступу

У новому пакеті допомоги США надають Україні пересувні броньовані ремонтні установки, транспортувальники танків, мостоукладальники, спеціалізовані паливозаправники. Ця допоміжна техніка вкрай необхідна ЗСУ для прориву російської оборони, пише Forbes. ТЕКСТИ переклали матеріал.

У контексті майбутнього українського контрнаступу вся увага прикута до танків, які можуть очолити прорив. І в тіні цих бойових машин лишається допоміжне обладнання, яке Сполучені Штати надають в рамках пакета допомоги вартістю 2,6 мільярда доларів, про який Пентагон оголосив у вівторок.

Це обладнання — броньовані ремонтно-евакуаційні машини, транспортувальники танків, паливозаправники та броньовані мостоукладачі — можливо, є навіть важливішим для успіху будь-якого контрнаступу.

За умови ретельного планування ця техніка може допомогти швидко передислокувати важкоозброєні війська, а потім розгорнути їх для прориву щільних укріплень, які росіяни побудували вздовж більшої частини лінії фронту.

"Підвищення мобільності та стійкості української армії свідчить про те, що не лише умови на полі бою змінилися з початку війни, а й про те, що майбутні наступальні операції українців будуть відрізнятися від тих, які проводилися раніше", — написав у Твіттері Мік Раян, генерал австралійської армії у відставці.

Читайте також: Які цілі ставить український наступ, що може стати початком кінця цієї війни (ПОГЛЯД)

Ставки у майбутньому контрнаступі величезні. Тому український Генеральний штаб ЗСУ не ризикує. Він посилює "допоміжні засоби" на полі бою, які дають атакуючим танкам і піхоті найбільші шанси на перемогу над укріпленим ворогом.

Polish_20230304_090638463.jpg

Мостоукладальники M60 AVLB, які США передають Україні. Фото: mil.in.ua

Починаючи з минулої осені, американські пакети допомоги включають дедалі більше допоміжних засобів. За останні пів року Сполучені Штати разом з Німеччиною пообіцяли надати Україні близько 35 транспортерів важкої техніки, які можуть перевозити 70-тонний танк.

Американці також пообіцяли надати 69 паливозаправників і 105 паливних причепів, а також різні вантажівки та дві партії броньованих мостоукладачів. Вони й німці також передали два види засобів для розмінування мінних полів і підриву загороджень.

Нещодавні пакети американської допомоги також включають щонайменше 32 ремонтно-евакуаційні машини — імовірно, усі гусеничні M-88 — і ще 22 колісні евакуатори для витягування і буксирування застряглих і пошкоджених танків. Німеччина, Норвегія і Велика Британія також пообіцяли надати евакуаційні машини.

Американське і європейське допоміжне обладнання оптимізоване для "проривних" операцій. Тобто, методичних, але жорстких атак, які спочатку пробивають проломи в лініях оборони, таких як мінні поля, окопи та земляні вали, а потім направляють бронетанкові війська, що прориваються крізь ці проломи.

Визначивши потенційне слабке місце в російській обороні, українці можуть швидко розгорнути щонайменше батальйон з 30 або близько того Leopard 2, завантаживши їх на важкі транспортери та швидко переміщати до потрібної ділянки фронту.

Розмінувальна техніка розчистить мінні поля і таким чином зменшить втрати, мостоукладачі допоможуть подолати захисні рови й окопи, а паливозаправники дадуть змогу ЗСУ поповнювати запаси пального у складних умовах наступу.

А завдяки значній кількості ремонтно-евакуаційних машин, українці зможуть відбуксирувати та відремонтувати пошкоджену бронетехніку і швидко відправити її назад у бій.

контрнаступ зсу західна техніка прорив оборони

Знак гривні
Знак гривні