В Україні розробили новий продукт, що дерусифікує YouTube: як користуватись stopRU

В Україні створили некомерційний продукт задля боротьби з російським інформаційним тиском на український медійний простір. Розширення для браузера stopRU допомагає користувачам натренувати YoutTube не рекомендувати російські відео.

Програма надає можливість людям обирати, чи хочуть вони бачити російські рекомендації, чи ні. Користувачі можуть легко встановити розширення у своєму браузері Chrome чи Firefox.

Зараз stopRU доступне на платформі Google Chrome та Mozilla Firefox, тільки на комп’ютерах.

stopRU_logo_721.png

Логотип stopRU

"Користувач YouTube має мати можливість відмовитись від російських відео у видачі. Наразі це неможливо зробити, просто задавши відповідний критерій у пошуку. Все, що можна — це налаштувати мову та локацію на українську / Україну, відписатись від російських каналів. Це допоможе, проте не матиме яскравого ефекту.

Проблема існує в масштабі країни: російські відео присутні в трендах, їх рекомендують, їх дивляться, алгоритми YouTube підхоплюють і рекомендують їх більшій кількості людей, — так утворюється замкнене коло. Ідея в тому, щоб у людини був вибір, бачити ці відео чи не бачити. Є гіпотеза, що колись це вплине на стрічку Guest User в Україні" — пояснюють розробники продукту.

Вони пояснюють, що «російським» є будь-яке відео російською мовою.

stopru_photo_1.png

Як працює stopRU

Для початку слід вибрати необхідну реакцію stopRU на російське відео чи канал:

Для користувача все відбувається непомітно. В ідеальному випадку, певні відео зникають і на їхньому місці з’являється напис «Відео вилучено» при завантаженні сторінки та перегляді відео.

Також є можливість скасувати дію stopRU, якщо ви вважаєте виділення контенту помилковим, і переглянути загальну статистику з історією видалень. Це така собі гейміфікація полювання на російський контент.

stopru_photo_4.png

В YouTube розширення stopRU працює наступним чином:

Розробники повідомляють, що stopRU вже користуються 1400+ користувачів, кожного дня видаляється 1700+ відео, за весь час — понад 160 тисяч з 8 мільйонів проаналізованих.

російська дезінформація медіагігієна дерусифікація YouTube браузери російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні