Чого Україна вчить Захід впертою та запеклою обороною Бахмута – WP

У редакційній статті The Washington Post пише про те, що рішення України утримувати Бахмут – правильне. Наводимо переклад тексту.

Бої за місто Бахмут тривають з літа минулого року, що призвело до десятків тисяч жертв. Це найкривавіша битва на європейській землі з часів Другої світової війни. Ані російські окупанти, ані українські війська не демонструють жодних ознак відступу з жаристих руїн Бахмута. Але навіть попри те, що кінця-краю не видно, Захід може і має зробити деякі висновки з кривавої бійні, яка там триває.

Перший полягає в тому, що Бахмут поставив знак оклику на рішучості та винахідливості України, а також на тому, що вона справедливо розглядає ставки у війні як екзистенційні – боротьбу за свою цивілізаційну ідентичність як частини Європи, тобто демократичної, плюралістичної, толерантної та вільної.

Кабінетні аналітики, які відзначають очевидну відсутність стратегічної цінності самого Бахмута – шахтарського міста, чиє довоєнне населення становило 73 000 осіб, – упускають важливий момент: будь-яка захоплена українська територія і будь-яке цивільне населення, що залишилося на ній, піддається не лише вбивствам, тортурам, сексуальному насильству і викраденню дітей, якими славляться московські війська, а й втягується в російську орбіту з її тиранією, репресіями та брехнею.

Навіть з суто військової точки зору, рішення України утримувати позиції в Бахмуті має під собою логіку. Якби ЗСУ відступили, російські війська, ймовірно, пішли б за ними, перемістивши бойові дії ще глибше вглиб української території, на місцевість, яку не легше захищати. Дуга малих і середніх українських міст з населенням від 50 000 до 150 000 осіб лежить всього за 30 км на захід. Відступ України з Бахмута не дасть перепочинку чи стратегічної переваги.

339564650_912270436657693_5129349511420631836_n.jpg

Оборонці Бахмута. Фото: Aris Messinis

На полі бою Україні протистоїть одна з найбільших армій світу, населення Росії більш ніж втричі перевищує населення України. Попри слабкість і погане керівництво збройних сил РФ, які виявила війна, їхня чисельність дає їм значну перевагу. Як казав радянський диктатор Йосип Сталін, кількість має власну якість.

Попри це, Україна організувала розумну і спритну оборону, завдавши страшних втрат російським нападникам. За оцінкою голови Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі, це була "жорстока бійня". Знову і знову Євгеній Пригожин, керівник групи найманців "Вагнера", яка очолила російський наступ у Бахмуті, заявляв про перемогу. Цього тижня він зробив це знову. Його заяви виявилися неправдивими.

Оцінки втрат з обох сторін неможливо підтвердити, але немає жодних сумнівів, що кількість російських загиблих і поранених у кілька разів перевищує українську. За оцінками західних чиновників, до початку березня Кремль втратив від 20 000 до 30 000 осіб у Бахмуті. Це приголомшлива ціна в одній битві за одне місто.

Тактика Росії в Бахмуті, тобто безперервні штурми погано навченими й забезпеченими військами, яких кинули на українські кулеметні позиції, мала на меті не лише захопити місто, а й зменшити можливості Києва почати власний весняний або літній наступ. Залишається тільки з'ясувати, наскільки Москва досягла успіху в цьому питанні.

Більшість західних аналітиків залишаються впевненими, що Україна, яка отримує значний арсенал від США та їхніх союзників по НАТО, зберігає і нарощує значний наступальний потенціал. Вона, безумовно, втратила тисячі піхотинців, серед яких багато високомотивованих і досвідчених, але її запаси західних танків і бронетехніки не були сильно виснажені в боях за Бахмут.

Президент України Володимир Зеленський має рацію, що ставки в Бахмуті не лише військові, а й політичні. Якщо місто впаде, російський лідер Володимир Путін "продасть цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану", – сказав Зеленський в інтерв'ю Associated Press минулого тижня. "Якщо він відчує кров – відчує, що ми слабкі – він буде тиснути, тиснути, тиснути".

Це ще один головний урок для Заходу – що московський тиран, з його гострим нюхом на розбіжності та сумніви своїх супротивників, веде війну на два фронти. Один – в Україні. Інший – в Європі та Сполучених Штатах, де опитування в деяких країнах свідчать про те, що народна підтримка озброєння і фінансування Києва дещо ослабла. З погляду Путіна, другий фронт може бути більш визначальним. І там у нього є багато важелів впливу, щоб здобути перевагу.

Головною з цих переваг є сам час, який російський диктатор, схоже, вважає своїм найважливішим союзником. На його думку, виснажити Захід з часом може бути легше, ніж виснажити українські сили, які борються за свої міста, свої домівки та свої сім'ї. Якщо він не зможе зламати бойовий дух України – що йому досі не вдавалося, як яскраво продемонстрував Бахмут, – він зробить ставку на кінець терпіння і єдності американців і європейців, які міцно стоять за Україною з моменту повномасштабного вторгнення Росії.

Саме тому так важливий успіх у майбутньому українському наступі, який, ймовірно, розгорнеться на кількох ділянках вздовж довгої лінії фронту. Вкрай важливо, щоб Україна та її західні прихильники продемонстрували Путіну і його друзям, що вони можуть зібрати зброю, техніку, особовий склад – і, найголовніше, волю – для того, щоб прорвати російські лінії та повернути українську суверенну територію.

Лише перемога відновить міжнародний принцип неприйнятності захоплення територій і відновить стримувальний авторитет Сполучених Штатів та їхніх партнерів по НАТО перед обличчям агресії з боку Росії, Китаю та інших держав, охоплених експансіоністською лихоманкою.

стратегія битва за донбас слава зсу бахмут тактика

Знак гривні
Знак гривні