"Екіпаж людства". Хто здійснить подорож до Місяця у межах місії "Артеміда II" (ФОТО, ВІДЕО)

НАСА та Канадське космічне агентство (CSA) оголосили чотирьох астронавтів, які здійснять обліт Місяця у межах "Артеміди II" – першої пілотованої місії до супутника Землі за 50 років.

Про це повідомляє NASA.

У подорож до Місяця у 2024 році відправляться Крістіна Гаммок Кох (спеціалістка місії), Джеремі Гансен (спеціаліст місії), Віктор Гловер (пілот) та Рід Вайзман (командир екіпажу).

"Екіпаж "Артеміди-2" – це тисячі людей, які невтомно працюють, щоб доставити нас до зірок. Це екіпаж людства. Кожен з астронавтів має власну історію, але разом вони представляють наше кредо: E pluribus unum – з багатьох – єдине. Разом ми відкриваємо нову еру досліджень для нового покоління зоряних мандрівників і мрійників – покоління Артеміди", – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон.

jsc2023e016432_alt4.jpg

Фото: NASA

Це буде другий політ Вайзмана в космос, адже у 2014 році він працював бортінженером на борту Міжнародної станції. Вайзман провів у космосі понад 165 днів, у тому числі майже 13 годин як провідний космонавт під час двох виходів за межі орбітального комплексу. До свого призначення Вайзман обіймав посаду начальника Офісу астронавтів.

Ця місія стане другим космічним польотом Гловера, який до цього був пілотом екіпажу SpaceX Crew-1 NASA, що приземлився 2 травня 2021 року після 168 днів перебування в космосі. Як бортінженер на борту космічної станції він брав участь у наукових дослідженнях і в чотирьох виходах у відкритий космос.

Кох також здійснить свій другий політ у космос в рамках місії "Артеміда II". Вона працювала бортінженером на борту космічної станції в експедиціях 59, 60 і 61. Кох встановила рекорд найдовшого одиночного космічного польоту жінки, провівши в космосі 328 днів, і брала участь у першому жіночому виході у відкритий космос.

Гансен, який представляє Канаду, здійснює свій перший політ у космос. Полковник Збройних сил Канади і колишній пілот-винищувач, Гансен здобув ступінь бакалавра наук з космічних наук і ступінь магістра наук з фізики.

«Артеміда-2» — другий етап масштабної програми NASA з повернення людей на Місяць. У ході неї чотири астронавти здійснять обліт Місяця на кораблі «Оріон», який вже успішно злітав до супутника в рамках «Артеміди-1», однак без екіпажу. Астронавти пролетять близько 10 300 кілометрів навколо зворотного боку Місяця та рушать назад. Очікується, що політ займе 10 днів, а після екіпаж приводниться у Тихому океані, інформує nauka.ua.

наса артеміда наука місяць

Знак гривні
Знак гривні