Які рухи в РФ працюють на підрив режиму і влаштовують диверсії

Ексдепутат Держдуми РФ, а нині опозиціонер-"яструб" Ілля Пономарьов розповів в інтерв'ю Liga.net про те, які рухи, спрямовані на розвал путінського режиму, підпільно діють на території РФ, а також в Україні.

Пономарьов стверджує, що він та його однодумці причетні до багатьох диверсій на території РФ. За його словами, на тлі розколотих керівних еліт це має сенс.

Одна з найгучніших диверсій – підрив у серпні 2022 року автівки ідеолога "русского міра" Олександра Дугіна, в якій була його донька Дар’я.

Пономарьов переконує: за цим стоїть Національна республіканська армія (НРА), яка підпільно діє на території РФ. У серпні 2022-го ексдепутат підписав Ірпінську декларацію про створення центру збройного спротиву режиму Путіна. 

Місце підписання було сприйнято неоднозначно, але Пономарьов запевняє, що це не був піар на кістках: "Ми свідомо обрали це місце, щоб показати: буде не тільки каяття після війни, будуть дії прямо зараз".

Про НРА з літа майже нічого не було чутно, в її існуванні можуть виникати сумніви, однак Пономарьов переконує: партизанський рух у РФ зростає, НРА зробила ще декілька гучних акцій, але не бере за них відповідальність "через загрозу особистій безпеці".

"Нам потрібен результат – щоб російські еліти відчували небезпеку… НРА спеціалізується на нападах на представників російської еліти – на серйозних акціях із вибухівкою… Коли війна закінчиться, ми розкажемо, що робив цей підрозділ", – каже Пономарьов.

Ще одним гучним кейсом став вибух будівлі ФСБ в Ростові-на-Дону в березні 2023 року. Російські медіа повідомляли, що у цьому винні нібито самі російські вояки, які притягли до ФСБ посаджений за допомогою РЕБ дрон-камікадзе. Пономарьов стверджує, що насправді це результат роботи партизанів з організації "Чорний міст": "Вони із самого початку нам про це казали і також надали докази, що це були вони".

Найгучнішим інцидентом став рейд десятків бійців Російського добровольчого корпусу (РДК) до Брянської області 2 березня. Вони сфотографувалися біля місцевих державних установ та зникли. Як вважається – повернулись до України.

Центр Пономарьова до РДК непричетний, каже ексдепутат: "Я для них занадто лівий". Але запевняє, що про підготовку атаки знав завчасно: "Коли РДК планував долучитися до Ірпінської декларації, ми говорили про цей план. Це мало стати однією із перших операцій на території Росії, розвідка боєм".

Окреме місце займає легіон "Свобода Росії", який був створений у лавах Сил оборони ще на початку великої війни з російських полонених. За словами Пономарьова, зараз легіон має чотири батальйони, поповнюється росіянами, які живуть в Україні, полоненими, перебіжчиками та російськими активістами, які зв’язуються через Telegram-бот.

"Є приблизно 10 000 людей, які хочуть долучитися до легіону. Але є обмеження з українського боку: дуже ретельні перевірки, поліграф, психолог, військовий відбір", – розповідає він.

"Воєнна перемога буде незабаром. І зміни у Росії почнуться – треба керувати ними в потрібному Україні напрямку", – додає Пономарьов.

диверсії в рф РДК розвал росії спротив у рф

Знак гривні
Знак гривні