Рослини видають звуки, особливо в стані стресу – дослідження

Результати дослідження, опубліковані в журналі Cell, свідчать про те, що світ сповнений звуків рослин, і що ці звуки містять інформацію – наприклад, про нестачу води або ушкодження.

Про це повідомляє Nature.

"У цьому дослідженні ми вирішили дуже стару наукову суперечку: ми довели, що рослини дійсно видають звуки", – розповіла Israel21c провідна дослідниця професорка Лілах Хадані з кафедри молекулярної біології та екології рослин Школи рослинництва та продовольчої безпеки Тель-Авівського університету.

Рослини видають звуки, схожі на клацання, як звук попкорну, з гучністю, подібною до людської мови, але на високих частотах за межами діапазону чутності людського вуха.

Рослини не мають голосових зв'язок чи легенів. Хадані каже, що сучасна теорія того, як рослини видають звуки, зосереджена на їхній ксилемі – тканині, що служить для проведення води і мінеральних солей від коріння вгору по рослині до листя.

"Ми припускаємо, що звуки, які видають рослини, можуть розрізняти істоти, що перебувають поблизу, як-от кажани, гризуни, різні комахи, і, можливо, також інші рослини, які можуть чути високі частоти", – сказала Хадані.

Вона також додала, що люди також можуть використовувати цю інформацію, маючи відповідні інструменти – наприклад, датчики, які повідомляють садівникам, коли рослини потребують поливу.

2-768x512.jpeg

Професорка Лілах Хадані слухає рослину. Фото: Тель-Авівський університет

Дослідники виявили, що рослини зазвичай видають звуки, коли перебувають у стані стресу, і що кожна рослина і кожен тип стресу асоціюється з певним звуком, який можна ідентифікувати.

На першому етапі дослідження вчені піддавали рослини – переважно помідори і тютюн, а також деякі види пшениці, кукурудзи, кактусів і хеномелесу – таким стресовим факторам, як обрізання стебел або відсутність поливу протягом п'яти днів. Інші рослини вони не чіпали.

Рослини розмістили в акустичному боксі в ізольованому підвалі, де немає фонового шуму. Ультразвукові мікрофони, що записують звуки на частотах 20-250 кГц (максимальна частота, яку може розпізнати доросла людина, становить близько 16 кГц), були встановлені приблизно в 10 сантиметрах від кожної рослини.

"Наші записи показали, що рослини в нашому експерименті видавали звуки на частотах 40-80 кГц. Рослини, які не були в стані стресу, видавали в середньому менше одного звуку на годину, тоді як зневоднені й травмовані – видавали десятки звуків щогодини", – каже Хадані.

"Очевидно, що ідилічне поле квітів може бути досить гучним місцем. Просто ми не чуємо цих звуків", – зауважила вона.

Хадані та професор Йосі Йовель, керівник Школи нейронаук ім. Саголя при Технічному університеті, викладач Школи зоології та Музею природознавства ім. Штейнгардта, продовжують дослідження, щоб з'ясувати, який механізм стоїть за звуками рослин, чи спілкуються рослини за допомогою цих звуків, і як комахи виявляють і реагують на них.

"Особисто мене найбільше цікавить, чи реагують рослини одне на одного, – каже Хадані. – Наразі це питання залишається відкритим, і ми його перевіряємо".

дослідження рослини наука

Знак гривні
Знак гривні