"Втеча від росіян". Фільм-розслідування про викрадених українських дівчат (ВІДЕО)

29 березня відбувся прем’єрний показ фільму-розслідування журналістів Слідства.Інфо «Втеча від росіян» про двох українських дівчат, яких російська влада обманом вивезла спочатку в тимчасово окупований Крим, а потім — в окупований Генічеськ.

«Ви приїхали сюди в тюрму, ви тут ніхто, ви будете виконувати те, що ми скажемо», — так росіяни зустрічали 16-річну Машу та 18-річну Настю з Херсона.

Фільм дає змогу глядачам на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень.

Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань.

«Ця історія стане елементом великої справи проти Росії. Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, понад 20 країн світу фіксують злочини РФ для того, щоб створити окремий фонд, який буде виплачувати компенсації постраждалим. На сьогодні вже є 640 підозрюваних осіб, і це тільки зафіксовані», — сказав після перегляду фільму представник Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов.

воєнні злочини рф депортація дітей розслідування

Знак гривні
Знак гривні