У ЗСУ сформували перші ударні роти безпілотників (ФОТО)

У структурі Збройних сил України вже сформовано три перших роти ударних безпілотників українського виробництва.

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Сьогодні перші три ударні роти БПЛА вже готові до бою. Разом з партнерами повністю їх укомплектували. Передали пікапи, ударні коптери та Старлінки. Усі безпілотники українського виробництва. Обладнання для ударних рот Армії дронів придбали приватні донори", – розповів Федоров.

Віцепрем'єр-міністр також додав, що при створенні ударних рот БПЛА застосовувався абсолютно новий підхід до менеджменту, навчання та доктрини застосування дронів.

photo_2023-03-28_15-53-49.jpg

Фото: Михайло Федоров/Телеграм

За словами Федорова, безпілотники виконуватимуть розвідувальні та ударні місії. Наводитимуть артилерію, допоможуть воїнам бути максимально ефективними під час міських боїв та зберігати життя. Пікапи знадобляться для рейдів мобільних груп у тил ворога, доставлення вантажів та евакуації поранених. Старлінки — безперебійний зв‘язок на полі бою.

"Усе це — наша конкурентна перевага над росіянами", — підсумував Михайло Федоров.

Віцепрем'єр-міністр зазначив, що проєкт зі створення рот ударних БПЛА створювався за участі Генерального штабу, Держспецзв‘язку, Міністерства оборони та фонду UNITED24.

327681066_1554364681726506_5972856797333454891_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Раніше Генштаб повідомляв, що створення ударних рот ухвалив на Ставці головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

"Вже відібрано найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Головний партнер з навчання ударних рот військова школа Боривітер", — розповіли у Генштабі.

Нагадаємо, що 24 березня Кабмін підтримав постанову, спрямовану на розвиток виробництва українських БПЛА. Як повідомили у Міноборони, цей нормативний акт спростив укладання контрактів, приймання товару, допуск до експлуатації й постачання на фронт. Також завдяки ухваленню документа створено умови для стимулювання бізнесу у сфері виробництва БПЛА і залучення якомога більше компаній до процесу.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, МОУ на сьогодні вже отримало заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів. 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА вже укладено. А у 2023 році Міноборони збільшує закупівлі БПЛА для Збройних сил України та планує спрямувати на це близько 20 млрд грн.

роти бпла війна технології українські бпла федоров

Знак гривні
Знак гривні