Щоб змусити Путіна до переговорів на своїх умовах, Україні потрібен не один, а серія успішних контрнаступів – ISW

Війна триватиме доти, поки Путін віритиме, що він може нав’язати свою волю Україні – вважають в американському Інституті вивчення війни.

Україні необхідно провести серію успішних контратак таким чином, щоб російські війська більше не могли вести бої. Це могло б змусити президента РФ до переговорів на умовах України, пишуть аналітики великому аналізі дій та висловлювань президента Росії Владіміра Путіна, повідомляє ZN.ua.

За їхніми даними, судячи з риторики самого Путіна, він впевнений, що з часом зможе перемогти. Він і далі залишається зосередженим на досягненні своїх початкових військових цілей: визнання Україною та світом тимчасово та частково захоплених Луганської, Донецької, Херсонської, Запорізької областей; український «нейтралітет»; «демілітаризація» України; «денацифікація» української влади. 

Україна та Захід не повинні розраховувати на те, що воля Путіна буде зламана будь-яким способом, але вони також не повинні відкидати можливість того, що він може в якийсь момент вирішити – витрати та ризики продовження боротьби більше не виправдовуються потенційними здобутками.

В ISW зазначають, що згідно з історією, війни часто закінчуються саме за столом переговорів, але після того, як одна сторона унеможливлює військові дії іншої. Наразі Путін, не дивлячись на провал зимового наступу та боїв на Донбасі, які, схоже, досягають кульмінації, все ще не вірить у свою поразку. Він посилює оборонно-промислову діяльність країни. У своїй риториці Путін прикрашає стан військової промисловості в країні та намагається віднайти баланс між мобілізацією молодих чоловіків на війну та утриманням їх у робочій силі. Повною мірою запустити військову промисловість також не дозволяють санкції. Щодо мобілізації, Путін намагається бути обережним у цьому питанні, аби не спровокувати конфлікт всередині країни.

Аналітики вважають, що є підстави для успішних контратак з боку України, які можуть змусити Путіна до переговорів на умовах України. Та наразі він не передбачає жодних перемовин за умов, де він не має повного успіху.

«Ймовірно, є лінія, яка не доходить до повного відновлення українського контролю над усією окупованою територією. Та її повернення може стати основою для тривалого припинення бойових дій на прийнятних для України та Заходу умовах. Наразі ця лінія не близька до поточного фронту», – кажуть в ISW.

Автори звіту вважають, що Україна має три сценарії в війні наразі:

контрнаступ зсу війна

Знак гривні
Знак гривні