У Франції посилюються протести. Через них відклали візит британського короля (ВІДЕО)

У Франції вирують протести проти пенсійної реформи, під час яких фіксуються спалахи насильства. Профспілки закликали до нових демонстрацій, через що зірвався запланований візит короля Великої Британії й королеви-консорта до Парижа.

Про це повідомляє канал BFMTV.

Британський монарх мав здійснити триденний державний візит до Франції, перший з моменту вступу на престол у вересні минулого року. Нова дата його візиту наразі невідома.

1000.webp

Фото: AP

Візит британського монарха в розпал соціальної кризи у Франції з підозрою сприйняли профспілки. Деякі з них вже оголосили про проведення акцій протесту проти приїзду Чарльза ІІІ, і ця подія перебуває "під прицілом" демонстрантів, як повідомило джерело в профспілці залізничників CGT. Співробітники Національного залізничного вокзалу вже оголосили про свою відмову брати участь у прийнятті короля, йдеться в заяві CGT Culture.

"З огляду на оголошення (в четвер) нового дня національної акції проти пенсійної реформи у вівторок 28 березня у Франції, візит короля Карла III, спочатку запланований на 26-29 березня в нашій країні, буде відкладений", – заявили на Єлисейських полях, зазначивши, що рішення про скасування було прийнято спільно французьким і британським урядами.

За даними профспілки CGT, 3,5 мільйона людей вийшли на демонстрації по всій Франції 23 березня. Влада зі свого боку заявляє про 1,089 мільйона людей на вулицях по всій країні (7 березня влада нарахувала 1,28 млн протестувальників).

Дев'ятий день протестів проти законопроєкту про підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років у Франції ознаменувався численними інцидентами, зокрема підпалами й вандалізмом. Зафіксовано безліч сутичок між демонстрантами та поліцією, в результаті яких, за даними міністерства внутрішніх справ країни, було заарештовано 457 осіб.

Як повідомляє Reuters, остання хвиля протестів є найсерйознішим викликом президентській владі з часів повстання "жовтих жилетів" чотири роки тому.

"Є головорізи, часто з лівих сил, які хочуть зруйнувати державу і вбивати поліцейських", – цитує видання міністра внутрішніх справ Франції Жеральда Дарманена.

У середу, 22 березня, президент Франції Емманюель Макрон порушив кілька тижнів мовчання щодо нової пенсійної політики, наполягаючи, що закон набуде чинності до кінця року. Він порівняв протести зі штурмом Капітолія США 6 січня 2021 року.

франція профспілки чарльз III протести

Знак гривні
Знак гривні