Національне військове меморіальне кладовище на 50 тис. поховань створять у Биківні (ФОТО ПРОЄКТУ)

Національне військове меморіальне кладовище для поховання загиблих захисників та захисниць України, які відстоювали незалежність нашої держави, буде облаштоване в Києві на Биківні.

Про це розповіли на пресконференції представники родин загиблих, Міністерства культури та інформполітики, Міністерства у справах ветеранів, Українського інституту нацпам’яті та КМДА, інформує Новинарня.

Місцем для створення меморіального кладовища обрали Биківнянський ліс. Перед цим Мінветеранів, МКІП, УІНП, КМДА разом із родинами загиблих оглянули й проаналізувати запропоновані ділянки під будівництво.

Як сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, у цьому місці мають бути створені умови для поховання загиблих вже цього року.

bykivnyanski-mogyly-2048x1538.jpg

Національний історико-меморіальний заповідник “Биківнянські могили”. Фото: “Новинарня“

“Саме тому МКІП запропонувало найбільш швидкий шлях вирішення цього питання. У нас є Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Він знаходиться на виїзді з Києва на Броварському шосе. Це місце пам’яті й поховання жертв сталінських репресій. Ми думаємо, що доречно поруч облаштувати кладовище. Підкреслюю, не у самому заповіднику, а поруч. Там є дві ділянки в лісі, де можна створити місце вшанування наших загиблих військових”, – сказав Ткаченко, якого цитує пресслужба міністерства.

За його словами, відстань НВМК від заповідника “Биківнянські могили” – буферна зона – становитиме 500 метрів.

Ділянка, яку розглядають для кладовища, має площу близько 90 гектарів.

Влада розглядає опцію організувати постійний доїзд до локації від станції метро “Лісова”. Також, за словами першого заступника міністра у справах ветеранів Олександра Порхуна, передбачається зберегти лісові насадження: “Приклади розташування військових меморіальних кладовищ у лісовій місцевості з її збереженням є в інших країнах світу”.

“Таке розташування Національного військового меморіального кладовища дасть змогу створити вздовж Броварського шосе під Києвом виразний меморіальний простір. Він нагадуватиме майбутнім поколінням про ціну свободи. На кладовищі будуть поховані та пошановані українські воїни, які в XXI столітті захищають нас від повернення тоталітаризму. А поруч буде меморіал жертвам тоталітарних репресій у XX столітті, який нагадуватиме нам про ціну втрати свободи”, – зауважив заступник голови Українського інституту національної памʼяті Володимир Тиліщак.

Уже є спільне бачення відомств про вилучення частини земельних ділянок із постійного користування заповідника “Биківнянські могили” й КП “Дарницьке лісопаркове господарство” та проведення передачі цих новосформованих земельних ділянок у постійне користування державній установі “Національне військове меморіальне кладовище”.

Така установа була спеціально створена у сфері управління Мінветеранів для будівництва та експлуатації меморіального кладовища.

“Дев’ять років війни. Багато загиблих. На жаль, зараз гинуть наші захисники й захисниці. Україна має гідно вшановувати пам’ять загиблих воїнів з належним церемоніалом, як це відбувається у країнах світу. Ми маємо створити так званий “український Арлінгтон”, – розповіла міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Як відомо, взятий для наслідування Арлінгтонський національний цвинтар у штаті Вірджинія – це найбільше кладовище США, площею 259 гектарів, на території якого поховані учасники війн, деякі президенти, голови Верховного суду, астронавти. Започаткований 1864 року. Нині цвинтар нараховує 300 тисяч могил.

Яким буде кладовище

Як видно з представлених матеріалів, узгоджених різними відомствами, Національне військове меморіальне кладовище передбачає цілий комплекс споруд та площ. Це, зокрема, саме військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс.

naczionalne-vijskove-memorialne-kladovyshhe-shema.jpg

Фото: "Новинарня"

Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс.

naczionalne-vijskove-memorialne-kladovyshhe-konczepcziya.jpg

Фото: "Новинарня"

Посадовці Мінвету та МКІП зазначають: вибір місця ще має бути затверджений. Та якщо громадськість, насамперед родини загиблих військових, підтримають розташування Національного військового кладовища на презентований ділянці, є ймовірність облаштувати перший сектор для поховань уже цього року.

Загалом питання про гідне місце поховання та вшанування загиблих воїнів стоїть дуже гостро.

“Сьогодні рівно рік з дня загибелі мого сина. Я не маю змоги принести йому квіти. Щастя в тому, що нам вдалося з ним попрощатися, кремувати. Зараз скринька з прахом тимчасово зберігається в київському крематорії. Я не маю змоги прийти до сина в річницю його загибелі. У мене питання до всіх представників влади. Я мовчу про вісім років війни. Я скажу про рік повномасштабного вторгнення, коли гинуть наші військові значно більше, ніж всі вісім років. З літа є питання щодо створення Національного військового кладовища. Чому досі ми не бачимо реакції?” – сказала на пресконференції Віра Литвиненко, мама загиблого бійця полку “Азов” Владислава Литвиненка, який боронив Україну в Маріуполі.

військове кладовище биківня героям слава вшанування загиблих

Знак гривні
Знак гривні