Путін перебуватиме під арештом довічно, – прокурор МКС

Міжнародний кримінальний суд (МКС) звинуватив президента Путіна у скоєнні воєнних злочинів в Україні, обвинувачення стосуються незаконної депортації дітей з України до Росії після повномасштабного вторгнення Москви. BBC пояснює, що це означає для Путіна.

Тепер Путін може бути заарештований, якщо ступить на територію будь-якої зі 123 країн-членів суду. Путін є лише третім президентом, на якого МКС видав ордер на арешт.

Організація Об'єднаних Націй також оприлюднила на початку цього тижня доповідь, в якій визнала, що примусове вивезення Москвою українських дітей на підконтрольні їй території є воєнним злочином.

У п'ятничній заяві МКС заявив, що має достатні підстави вважати, що Путін вчинив ці злочинні дії безпосередньо, а також співпрацював з іншими особами. Суд також звинуватив Путіна в тому, що він не використав свої президентські повноваження, щоб зупинити депортацію дітей. Уповноважена з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова також розшукується МКС за ті самі злочини.

Прокурор МКС Карім Хан заявив, що ордери були видані "на основі судових доказів, ретельного вивчення і того, що було сказано цими двома особами".

Спочатку суд розглядав можливість тримати ордери на арешт у таємниці, але вирішив оприлюднити їх, щоб спробувати зупинити подальші злочини.

"З дітьми не можна поводитися як з військовою здобиччю, їх не можна депортувати, – сказав Хан в інтерв'ю Бі-Бі-Сі. – Не потрібно бути юристом, щоб зрозуміти, наскільки кричущим є цей вид злочину, потрібно бути просто людиною".

Хан також зазначив, що ніхто не думав, що Слободан Мілошевич, сербський лідер, якого судили за воєнні злочини в Хорватії, Боснії та Косово в 1990-х роках, опиниться в Гаазі, щоб постати перед судом.

"Тим, хто вважає, що вдень можна скоювати злочини, а вночі спати спокійно, варто звернути увагу на історію", – сказав прокурор МКС.

Сер Джеффрі Ніцца, який очолював обвинувачення на процесі над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем, сказав, що ордер на арешт змінить ставлення іноземних лідерів до Путіна.

"Він залишатиметься підозрюваним доти, доки не постане перед судом, або поки його не передадуть до суду і не виправдають. Це здається вкрай малоймовірним, тому він перебуватиме під арештом до кінця свого життя", – сказав він в інтерв'ю BBC.

путін арешт воєнні злочини рф міжнародний суд депортація дітей

Знак гривні
Знак гривні