Наступ РФ на Донбасі сягнув кульмінації, Україна може перехопити ініціативу і почати контрнаступ, – ISW

Наступ Росії на Донбасі може наближатися до кульмінації, а Україна має всі можливості перехопити ініціативу і розпочати контрнаступ.

Про це йдеться у свіжому звіті Інститут вивчення війни (ISW).

Експерти зазначають, що темпи російських наступальних операцій на всьому театрі воєнних дій сповільнилися за останні тижні, що свідчить про те, що весняний наступ Росії на Донбасі може наближатися до кульмінації.

"Українські офіційні особи зазначають, що значні втрати російських військ під Вугледаром серйозно обмежують можливості російських сил проводити подальші наступальні операції в Донецькій області.

Президент Росії Владімір Путін використав свій перший візит до нещодавно окупованої України, щоб показати себе як лідера, який бере участь у воєнних діях, на тлі перебільшеної реакції в російському націоналістичному інформаційному просторі через побоювання щодо можливого майбутнього українського контрнаступу на півдні України", – йдеться у звіті ISW.

Аналітики інституту зазначають, що ЗСУ, ймовірно, провели локальну контратаку на південний захід від Бахмута на тлі загострення обговорень у Росії можливого українського контрнаступу в районі Бахмута. І ці дискусії свідчать про те, що "російські джерела все більше не впевнені у здатності російських військових утримати ініціативу навколо Бахмута".

Bakhmut Battle Map Draft March 19, 2023.png

У ISW аналізують заяви речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого про те, що Росія не змогла зібрати достатньо сил для очікуваного великого наступу на Донбасі, і те, що нинішні російські наступальні дії не можна назвати "великою стратегічною операцією"

"Череватий наголосив, що російські війська не можуть навіть завершити тактичне захоплення Бахмута, що підтверджує оцінку ISW про те, що наступ групи Вагнера під Бахмутом, ймовірно, наближається до кульмінації", – вважають експерти.

В Інститут вивчення війни також вказують, що російські війська також відчутно намагаються закріпитися на інших ділянках фронту, особливо в районі Авдіївки-Донецька та Вугледара, де вони мають значні оперативні переваги. Посилаючись на заяву начальника об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковника Олексія Дмитрашківського про те, що російські війська відчайдушно атакують Авдіївку, щоб відновити наступальні операції на Вугледар, аналітики припускають, що ц і атаки частково спрямовані на те, щоб відтягнути українські резерви із західної частини Донецької області в район Авдіївки-Донецька.

"Дмитрашківський заявив, що це відновлення наступу на Авдіївку нещодавно призвело до значних російських втрат навколо Авдіївки, що дорівнюють втратам однієї роти, про які раніше повідомляла ISW. Крім того, українські військові продовжують вказувати на те, що масові втрати російських військ у районі Вугледара серйозно знижують російський наступальний потенціал у Донецькій області.

Спеціальне переформування наявних підрозділів для перекидання до Вугледару, а також очевидне створення підбригадних ешелонованих спецпідрозділів свідчить про те, що бойові можливості Росії на заході Донецької області значно погіршилися", – йдеться у звіті інституту.

Аналітики ISW підсумовують: "Отже, загальний російський весняний наступ, ймовірно, наближається до кульмінації. Російські наступальні операції вздовж лінії Сватове-Кремінна, навколо Бахмута, а також на лінії фронту Авдіївка-Донецьк і Вугледар за перші кілька місяців 2023 року не принесли більше, ніж незначні тактичні здобутки.

Якщо 300 000 російських солдатів не змогли забезпечити Росії вирішальну наступальну перевагу в Україні, дуже малоймовірно, що залучення додаткових сил під час майбутніх хвиль мобілізації призведе до кардинально іншого результату цього року. Тому Україна має всі можливості для того, щоб перехопити ініціативу і розпочати контрнаступ на критично важливих ділянках нинішньої лінії фронту".

стратегія битва за донбас хід війни контрнаступ зсу тактика

Знак гривні
Знак гривні