Як глибокі зв'язки Китаю та РФ в оборонному секторі можуть використати для таємного постачання зброї – CNN

Китайські державні оборонні компанії протягом 2022 року підтримували торговельні відносини з підсанкційними російськими оборонними компаніями, навіть попри те, що багато провідних економік світу розірвали зв'язки з Москвою і компаніями, які продовжують атакувати Україну.

Про це пише CNN.

Митні документи показують, що протягом 2022 року, принаймні до середини листопада, пекінський оборонний підрядник Poly Technologies зробив щонайменше дюжину поставок, включно з деталями для вертольотів і радіообладнанням повітря-земля, російській фірмі, на яку США ввели санкції за зв’язок з війною.

Багаторічний торговий партнер Poly Technology – Улан-Уденський авіаційний завод, постачальник військових гелікоптерів – також продовжував відправляти запчастини й кілька гелікоптерів пекінській компанії у 2022-му, свідчать торгові дані.

Більшість запчастин до вертольотів, що постачалися до Росії, були марковані для використання в багатоцільовому вертольоті Мі-171Е. Три поставки від Poly Technologies були позначені як продукти для експлуатації або обслуговування російського вертольота Мі-171Ш – військово-транспортного гелікоптера, який може бути оснащений озброєнням і використовувався в операціях Москви в Україні.

Митні записи взяті у двох компаній, які аналізують торгові дані – Import Genius та C4ADS.

CNN наголошує, що військові та безпекові експерти кажуть, що деталі, відправлені китайською фірмою до Росії, є досить базовим обладнанням для літаків російського виробництва, яке може бути частиною чинних контрактів і стандартних ділових відносин між компаніями.

Але торішня торгівля підкреслює міцні зв'язки між ключовими гравцями оборонних секторів, що підтримуються державою, з обох сторін – зв'язки, які зміцнилися за останнє десятиліття, коли Путін і китайський лідер Сі Цзіньпін розвивали своє стратегічне партнерство.

Експерти кажуть, що такі добре налагоджені зв'язки можуть бути використані, якщо Пекін надасть пряму летальну допомогу для військових зусиль Кремля.

Західні лідери протягом останніх тижнів попереджали, що Китай розглядає можливість такого кроку. Пекін заперечував це, називаючи попередження "наклепом", і неодноразово захищав свою "нормальну" торгівлю з Росією і відкидав те, що він називає "односторонніми" санкціями проти Москви.

Путін та Сі оголосили про «безмежне» партнерство за кілька тижнів до того, як Росія вторглася в Україну. Після розпаду Радянського Союзу процвітала сильна, але явно одностороння торгівля зброєю, під час якої Росія продавала свою найкращу зброю Китаю. Нещодавно швидка модернізація китайської армії почала змінювати цю динаміку. У 2021 році Путін похвалився тим, що дві країни «спільно розробляють певні високотехнологічні типи зброї» і високо оцінив їхні спільні військові навчання, які також розширили масштаб і географію.

На передовій цих відносин перебувають пов'язані з державою військові підрядники. За словами Алекса Габуєва, старшого наукового співробітника міжнародного аналітичного центру Carnegie Endowment for International Peace, вони інтегруються у "дедалі складніший ланцюг постачання".

Досі Китай обережно обходив широкомасштабні західні санкції, спрямовані на тих, хто підтримує Росію – хоча 10 китайських компаній постраждали від американських обмежень, пов'язаних з війною. Але головне питання для західних чиновників полягає в тому, чи може Китай використати наявні оборонні зв'язки для постачання летальної допомоги для військових зусиль Кремля, у якого, як вважається, закінчуються боєприпаси та зброя.

Оглядачі зовнішньої політики Китаю кажуть, що його керівництво добре усвідомлює репутаційні та економічні збитки, якщо буде сприйнято, що воно підтримує Москву у військовому плані – і багато хто скептично ставиться до того, що Пекін піде на такий крок, щоб допомогти ядерній Росії в цей час.

"Росія програє цю війну в загальних рисах ... але це не та поразка, яка призведе до відставки Путіна і демократизації Росії, тому я не бачу причин для Китаю зараз робити більше, ніж вони роблять", – сказав Габуєв.

Товари, якими торгують китайські та російські оборонні фірми, згідно з даними, розглянутими CNN, не є тими боєприпасами, які, як вважають, найбільше потрібні російським військовим для наступу на Україну.

На запитання CNN про поставки з Китаю російським фірмам, що потрапили під санкції, Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що "не знає про цю ситуацію", і що Китай "твердо стоїть на боці діалогу і миру".

"Ні Китай, ні Росія не хочуть, щоб західні розвідки знали про глибину і широту їхньої стратегічної взаємодії", – сказав Олександр Корольов, старший викладач політики та міжнародних відносин в Університеті Нового Південного Уельсу в Австралії.

Якби Китай надав летальну допомогу, додав Корольов, "все було б зроблено для того, щоб приховати це". "І один зі способів приховати це – зробити так, щоб це виглядало як просто частина регулярного, довгострокового військово-технічного співробітництва".

союзники рф зброя для РФ китай-росія

Знак гривні
Знак гривні