Російські війська готуються відновити наступ на Вугледар – ISW

Російські війська готуються до відновлення наступальних операцій навколо Вугледара, хоча постійні проблеми з особовим складом і боєприпасами, ймовірно й надалі стримуватимуть просування російських військ.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту нагадали, що 8 березня у соцмережах опублікували звернення особового складу 136-ї мотострілецької бригади 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу до російського військового командування з проханням надати більше артилерійських боєприпасів, перш ніж вони замінять 155-ту морську піхотну бригаду Тихоокеанського флоту під Вугледаром і проведуть наземні атаки в цьому районі.

У ISW вказують, що 155-а морська піхотна бригада взяла на себе значну частину катастрофічних втрат, яких російські війська зазнали під час кульмінаційного тритижневого лютневого наступу з метою захоплення Вугледара.

Зазначається, що російські війська, можливо, проводять ротацію в 136-й мотострілецькій бригаді, щоб замінити сильно деградоване з'єднання, сподіваючись відновити наступ під Вугледаром.

"Особовий склад 136-ї мотострілецької бригади повідомив, що їм треба зберегти артилерійські боєприпаси, оскільки російські війська спрямовують більшість артилерійських снарядів силам, що воюють навколо Бахмута. 136-та мотострілецька бригада навряд чи зможе досягти тактичних успіхів під Вугледаром, яких не змогли досягти 155-та морська піхотна бригада, 40-ва морська піхотна бригада та інші російські з'єднання за кілька місяців підготовки до початку наступу в цьому напрямку.

Деградація інших підрозділів у цьому районі, значні втрати техніки та повідомлення про постійні артилерійські обмеження, ймовірно, не дозволять російським військам отримати значні тактичні переваги, якщо вони вирішать відновити наступальні дії в цьому районі", – йдеться у звіті.

ISW вважає, що причиною потенційного відновлення наступальних дій під Вугледаром можуть бути внутрішні процеси у збройних силах РФ.

"За повідомленнями, міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав командувачу Східного військового округу (СВО) генерал-полковнику Рустаму Мурадову взяти Вугледар за будь-яку ціну, щоб заспокоїти критику міністерства оборони Росії щодо відсутності прогресу та значних втрат у районі Вугледара.

Нещодавно Шойгу відвідав Мурадова на заході Донецької області, ймовірно, з метою оцінити життєздатність наступу на Вугледар, а також подальшу роль Мурадова як командувача СВО", – пояснюють експерти.

За попередньою оцінкою ISW, Мурадову знадобляться нові резерви живої сили та техніки, щоб виконати інструкції Шойгу, а заміна 155-ї морської піхотної бригади 136-ю мотострілецькою бригадою не забезпечить необхідного підкріплення.

За оцінками ISW, російським військам потрібно буде просунутися на 24 км від нинішньої лінії фронту навколо Вугледара, щоб підтримати операції в інших частинах Донецької області, а таких темпів просування російські війська не досягали з перших місяців повномасштабного вторгнення в Україну.

"Відновлення дорогих наступальних операцій навколо Вугледара було б неправильним розподілом і без того виснажених сил на все більш безглузді оперативні зусилля, але особиста мотивація Мурадова може спонукати російські війська в цьому районі все ж таки відновити ці операції", – резюмує ISW.

битва за донбас вугледар наступ на сході

Знак гривні
Знак гривні