Росія навряд чи досягне значних успіхів в Україні цього року і перейде до оборони – звіт розвідки США

Вашингтон не вірить, що російські військові зможуть оговтатися від втрат в Україні й здобути територіальні здобутки цього року.

Про це заявила директорка національної розвідки США Авріл Гейнс, повідомляє The Guardian.

Водночас вона попередила про те, що Путін досі вважає, що час на його боці, і не дала однозначної відповіді на питання, чи зможе Україна повернути значну частину окупованих територій в ході запланованого контрнаступу навесні цього року.

Гейнс сказала, що це залежатиме від багатьох факторів, включно з втратами українських військ і техніки під час протистояння російському наступу на сході.

"Наразі триває війна на виснаження, в якій жодна зі сторін не має остаточної військової переваги", – відзвітувала Гейнс на відкритому засіданні комітету з питань розвідки Сенату США.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив, що Бахмут може впасти за кілька днів, але Гейнс назвала російський прогрес "поступовим", а Бахмут – "не надто стратегічною ціллю".

Вона перерахувала військові обмеження Росії, серед яких "нестача особового складу і боєприпасів, дисфункція військового керівництва, виснаження, а також проблеми з моральним духом" і високий рівень втрат.

"Путін, вочевидь, краще розуміє межі того, чого здатні досягти його військові, і, схоже, зараз зосереджений на більш скромних військових цілях", – сказала Гейнс.

Вона заявила, що санкції, запроваджені США, впливають на здатність Росії виробляти більше озброєння. "У найближчі місяці їм буде дедалі складніше підтримувати навіть нинішній рівень наступальних операцій, і, відповідно, вони можуть повністю перейти до утримання й оборони захоплених територій", – зазначила Гейнс.

"Ми не передбачаємо, що російські військові достатньо поновляться цього року, щоб досягти значних територіальних успіхів. Але Путін, найпевніше, розраховує, що час працює на нього, і продовження війни, зокрема з потенційними паузами в бойових діях, може бути його найкращим шляхом до остаточного забезпечення російських стратегічних інтересів в Україні, навіть якщо це займе роки", – сказала директорка національної розвідки США.

Водночас Гейнс висловила застереження щодо перспектив України в умовах очікуваного контрнаступу в найближчі місяці.

"Зараз українські збройні сили залишаються заблокованими у боротьбі за захист від російського наступу на сході України, – сказала вона. – І хоча цей наступ дорого коштує Росії, ступінь залученості у протидії йому резервів і техніки ЗСУ, а також подальші втрати, ймовірно, впливатимуть на здатність України перейти в наступ пізніше цієї весни".

стратегія контрнаступ зсу розвідка сша битва за донбас

Знак гривні
Знак гривні