Росія атакувала Україну 81 ракетою, включно з рекордною кількістю "Кинджалів"

Уночі 9 березня російські окупаційні війська завдали масованого ракетного удару по об‘єктах критичної інфраструктури України.

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, росіяни здійснили 81 пуск ракет різного базування:

- 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;

- 20 пусків крилатих ракет морського базування «Калібр»;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";

- 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;

-13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА «Shahed-136/131».

"Силами та засобами Повітряних Сил 3С України у взаємодії з підрозділами інших Складових cил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА «Shahed-136/131». Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей", – йдеться у повідомленні.

Речник Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат наголосив, що під час масованого удару 9 березня Росія використала широкий спектр озброєння, зокрема ракети, проти яких українська ППО наразі безсила.

"Противник використав великий спектр озброєння. Для чого це робиться? Щоб розосередити увагу протиповітряної оборони. З усіх напрямків, фактично з трьох морів – Чорне, Азовське та Каспій – було завдано удару різними типами авіаційної техніки і кораблями ЧФ РФ.

В тому числі ракети, проти яких українська ППО наразі не має засобів для перехоплення: зенітна керована ракета С-300, яку фактично щодня пускають окупанти по прифронтових зонах, летить по балістичній траєкторії (нині було запущено 13 таких ракет), (аеробалістична) ракета "Кинджал", цього разу випустили аж шість.

Не пригадую, щоб стільки "Кинджалів" випускали взагалі за один удар під час цієї війни. Противник не має багато цих ракет, йдеться про десятки (за даними розвідки, до 50)... Також ворог здійснив 6 пусків Х-22 – ракети найбільш руйнівної сили (950 кілограмів бойова частина)", – цитує Ігната УП.

Масований обстріл 9 березня: подробиці

9 березня Росія вкотре вдалася до ракетного терору, вибухи лунали у різних регіонах країні.

По Києву росіяни випустили іранські дрони, крилаті ракети і, за попередніми даними, балістичну ракету "Кинджал". "У столиці тривога тривала майже 7 годин. Протягом цього часу рашисти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння – починаючи від баражуючих боєприпасів "Shahed" і до майже всього найменування крилатих ракет", – розповів начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Попко зазначив, що українська ППО збила "шахеди" та крилаті ракети. "Але, на жаль, аеробалістична ракета типу "Кинджал" (попередня інформація) влучила в обʼєкт інфраструктури", – написав голова КМВА. Водночас міський голова Києва Віталій Кличко повідомив про постраждалих у Святошинському районі столиці.

780x585.jpg

На Львівщині російська ракета влучила в житловий будинок. Загинули троє чоловіків та двоє жінок, які перебували у себе вдома. Під завалами можуть бути ще люди. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Козицький додав, що пожежа знищила три житлових будинки, три авто, гараж та кілька господарських будівель.

На Дніпропетровщині унаслідок атак безпілотниками та ракетам зафіксовані прильоти у чотирьох районах, повідомив глава ОВА Сергій Лисак. "Попередньо, через цю масовану атаку одна людина загинула, дві – постраждали. Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства. Там серйозні руйнування", – йдеться в повідомленні.

На Кіровоградщині, Одещині, Вінниччині і Криворіжжі України також є влучання в об’єкти інфраструктури, повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

"Характерною ознакою цієї атаки стало те, що ворог розподілив її на хвилі, намагався відволікати систему ППО і "Шахедами" на початку атак, потім були застосовані ракети різного типу: і Х-22 і Х-101 і Х-59 з повітряного базування і також були застосовані високоточні ракети "Калібр", – пояснила Гуменюк.

У Харківській області зафіксовано 15 «прильотів». У Запорізькій області 5 ракет влучили в об'єкт критичної інфраструктури, поінформували в обласній військовій адміністрації. Крім того, одна з російських ракет влучила в енергетичний об’єкт в Івано-Франківській області. Житомир теж був атакований, після нічного удару "шахедами" в місті проблеми з водою та електрикою, повідомив мер Сергій Сухомлин.

Як повідомляє "Енергоатом", о 03:53 ночі внаслідок обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

"Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу.

У разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу", – йдеться у повідомленні.

Після ракетної атаки Росії у багатьох регіонах є пошкодження як теплових станцій, так і підстанцій «Укренерго». Проте, енергосистема працює, заявив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. Він зазначив, що проблеми з генерацією немає, є проблема з тим, що пошкоджена магістральна мережа, якою її доставляють електроенергію до того чи іншого регіону.

ППО ракетний терор РФ масована атака обстріл інфраструктури

Знак гривні
Знак гривні