Китай вивчає прорахунки Росії у війні: які висновки зроблено, – дослідження Reuters

Китайські військові дослідники вивчають війну Росії в Україні, плануючи можливий конфлікт з силами під проводом США в Азії, пише Reuters. Агентство пояснює, що, попри швидку модернізацію, Народна-визвольна армія Китаю не має свіжого бойового досвіду. Вторгнення Китаю до В'єтнаму в 1979 році було його останньою великою битвою, що тривала до кінця 1980-х років.

Reuters проаналізувало майже 100 статей у понад 20 оборонних журналах. Ці публікації свідчить, що китайський військово-промисловий комплекс ретельно вивчає вплив американської зброї і технологій, які можуть бути використані проти китайських сил у війні за Тайвань.

Агентство зазначає, що в журналах китайською мовою також досліджуються українські диверсійні операції. До того ж всі доступні матеріали про війну вивчають "сотні дослідників із мережі університетів, пов'язаних із НВАК, державних виробників зброї та аналітичних центрів військової розвідки".

Автори дослідження вказують, що поки чиновники КНР уникають критики на адресу Москви та того, як вона воює проти українців, у статтях оглядачі "відвертіші у своїх оцінках прорахунків Росії".

Пів дюжини статей дослідників НВАК висвітлюють занепокоєння Китаю щодо ролі супутникової мережі Starlink компанії Ілона Маска SpaceX у забезпеченні зв'язку українських військових на тлі російських ракетних атак на електромережу країни.

Китайські військові експерти роблять висновок, що "відмінна робота супутників Starlink" у російсько-українському конфлікті, безумовно, спонукатиме США і західні країни широко використовувати цю мережу у можливих військових діях в Азії".

Автори вважають, що для Китаю, який прагне розвивати власну подібну супутникову мережу, "терміново" потрібно знайти способи знищити або вивести з ладу Starlink.

Китайські дослідники дійшли очевидного консенсусу щодо того, що війна за допомогою дронів заслуговує на більші інвестиції. "Ці безпілотні літальні апарати слугуватимуть "вибивачем дверей" майбутніх війн", – зазначається в одній зі спеціалізованих статей, в якій описується здатність безпілотників нейтралізувати оборону противника.

Також військові аналітики вважають, що Китай має підвищити свою здатність захищати військову техніку з огляду на "серйозні пошкодження російських танків, бронемашин і військових кораблів", завдані "Стінгерами" і "Джавелінами".

Коллін Кох, науковий співробітник з питань безпеки в Сінгапурській школі міжнародних досліджень ім. С. Раджаратнама, сказав, що російсько-українська війна дала поштовх давнім зусиллям китайських військових вчених з розробки моделей кібервійни і пошуку шляхів кращого захисту бронетехніки від сучасних західних озброєнь.

"Starlink – це дійсно щось нове для них, щодо чого їм варто непокоїтися. Адже це військове застосування передових цивільних технологій, які вони не можуть легко повторити", – сказав Кох.

Він додав, що не здивований тим, що, окрім технологій, Пекін вивчає операції українських спецзагонів всередині РФ. Китай, як і Росія, переміщує війська і зброю залізницею, що робить їх вразливими до диверсій.

В одній статті, опублікованій у жовтні двома дослідниками з Університету національної оборони НВАК, аналізуються наслідки постачання США ракетних систем HIMARS ЗСУ і те, чи слід непокоїтися китайським військовим. Автори зазначають, що успіх України з HIMARS залежав від обміну США інформацією про цілі та розвіддані через Starlink.

У кількох статтях аналізуються сильні сторони українського опору, зокрема диверсійні операції на території Росії, використання Telegram для цивільної розвідки, а також оборона "Азовсталі" у Маріуполі. Відзначаються і російські успіхи, такі як тактичні удари з використанням балістичної ракети "Іскандер".

Багато інших статей зосереджені на помилках російської армії вторгнення: в одній з них йдеться про застарілу тактику і відсутність єдиного командування у РФ, а в іншій – про те, що російські засоби радіоелектронної боротьби були недостатніми для протидії розвідданим, які НАТО надавала українцям, що призвело до успішних засідок ЗСУ.

У статті, опублікованій дослідниками з Інженерного університету Народної збройної поліції Китаю, оцінюються висновки, які Китай може зробити з підриву Керченського мосту в окупованому Росією Криму. Однак повний аналіз не був опублікований публічно.

Окрім силового блоку, оцінюється інформаційна війна, яку, на думку оглядачів, виграла Україна та її союзники. У статті дослідників з Університету інформаційної інженерії НВАК йдеться про те, що Китай має заздалегідь підготуватися до глобальної реакції громадської думки, подібної до тієї, з якою зіткнулася Росія.

досвід російсько-українська війна китай-росія китай-сша

Знак гривні
Знак гривні