Протести у Грузії: силовики розганяють активістів "спецзасобами", опозиція обіцяє стояти "до перемоги" (ФОТО, ВІДЕО)

У Грузії посилилися протести після того, як увечері 7 березня парламент у прискореному режимі затвердив у першому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу».

Ніч, що розпочалася масовими сутичками між правоохоронцями і учасниками стихійного мітингу під будівлею парламенту Грузії, завершилася обіцянками опозиції перейти до щоденних протестів "до перемоги".

Перед цим спецпідрозділи поліції витіснили більшість мітингарів з проспекту Руставелі, повідомляє ЄП.

FqpuRxuXsAEGVex.jpg

Протестувальниця, яка стала символом опору. Фото: Elene Panchulidze

Спецпризначенці відігнали людей, які протестували перед будівлею парламенту Грузії, та зайняли прилеглі вулиці, пише проєкт «Радіо Свобода» «Ехо Кавказу». Протестувальники перебувають за барикадами силовиків.

Поліція розганяла активістів водою та сльозогінним газом. Кілька людей постраждали, також є затримані. Офіційно МВС Грузії повідомляє про 66 затриманих.

Перший канал грузинського суспільного мовника констатує, що протягом ночі кілька разів ситуація у центрі Тбілісі ставала "напруженою" і доходило до локальних зіткнень між поліцією та мітингарями. Були спроби учасників мітингу прорватися до парламенту, утім, вони подолали лише металеву огорожу.

Опозиція, що заявляє про численні арешти учасників мітингу та деяких політиків, оголосила про завершення поточного протесту та анонсувала новий. Колишній лідер Єдиного національного руху (партія Саакашвілі) Ніка Меліа оголосив про новий протест під парламентом у середу.

"О третій годині дня ми збираємося на проспекті Руставелі. І це буде повторюватися щодня, поки весь проспект Руставелі (на якому розташований парламент) не стане грузинським, а не російським. Доки ми не досягнемо перемоги", — цитує Меліа опозиційний телеканал Мтварі.

Закон про "іноагентів", який ухвалив грузинський парламент, подібний до російського законодавства, спрямованого за обмеження західного впливу. Розгляд проєкту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

330174715_226564426454113_1805499858696072696_n.jpg

Фото: Olena Dub

Того ж вечора Євросоюз попередив Грузію про "серйозні наслідки" в разі остаточного ухвалення закону, а в США натякнули на можливі санкції проти Грузії.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулась до учасників протестів проти суперечливого законопроєкту про "іноагентів" і висловила їм свою підтримку. Вона пообіцяла ветувати документ, утім, грузинський парламент має можливість подолати президентське вето.

іноагенти вплив РФ грузія протести

Знак гривні
Знак гривні