"Героям слава!" Добірка плакатів, присвячених розстріляному за слова "Слава Україні!" воїну ЗСУ

Українське суспільство сколихнуло відео, на якому росіяни жорстоко розстрілюють беззбройного військовослужбовця ЗСУ за його слова: "Слава Україні!" Страченому окупантами герою, який уособлює нескореність і честь, українці масово пишуть слова вдячності та поваги, присвячують вірші й постери. ТЕКСТИ зробили добірку плакатів.

На офіційному рівні на воєнний злочин РФ відреагували президент України, а також генеральний прокурор, керівник ОП, очільник МЗС та омбудсмен. Головне слідче управління СБУ зареєструвало кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ – порушення законів та звичаїв війни.

"Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, — це порушення Женевських конвенцій. Це виявлення ницості та підлості. Коли у всьому світі слова «Слава Україні» викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють...", – сказав омбудсмен Дмитро Лубінець.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що відео беззбройного українського військовополоненого, страченого російськими військами лише за слова "Слава Україні", – ще один доказ, що ця війна є геноцидом.

Глава МЗС наголосив, що вкрай необхідно, щоб прокурор Міжнародного кримінального суду Карим Хан розпочав негайне розслідування МКС цього воєнного злочину.

Доповнено

Як повідомили у Сухопутних військах ЗС України, за попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура.

"Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут. Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи може буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз", – йдеться у повідомленні.

12 березня Служба безпеки України остаточно підтвердила особу героя, розстріляного після слів «Слава Україні!»

Слідчі Служби безпеки встановили, що українським військовим, якого розстріляли після слів «Слава Україні!», був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Ігорьович Мацієвський.

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області.

Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

Ілюстрація: Нікіта Тітов
Ілюстрація: Нікіта Тітов
Ілюстрація: Андрій Єрмоленко
Ілюстрація: Андрій Єрмоленко
Джерело: Фейсбук
Джерело: Фейсбук
Джерело: Фейсбук
Джерело: Фейсбук
Ілюстрація: Instasgram / neivanmade
Ілюстрація: Instasgram / neivanmade
Ілюстрація: Лена Лиговская
Ілюстрація: Лена Лиговская

слава Україні героям слава воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні