Як ЗСУ розбили російські війська в епічній танковій битві під Вугледаром – NYT

Тритижнева битва за Вугледар призвела до того, що українське військове командування називає найбільшою танковою битвою у цій війні, а також до болючої поразки росіян, пише NYT. Наводимо стислий переклад статті.

Очікується, що сучасні західні танки з'являться на полі бою протягом наступних кількох місяців. Нова російська бронетехніка з'явилася раніше – і під час свого першого широкомасштабного розгортання була знищена.

У затяжному бою обидві сторони відправили в бій танки, причому росіяни наступали колонами, а українці маневрували в обороні, ведучи вогонь здалеку або з укриттів, коли російські колони потрапляли в їхній приціл.

Коли все закінчилося, виявилося, що Росія не тільки не змогла захопити Вугледар, а й припустилася тієї ж помилки, яка коштувала Москві сотні танків на початку війни: просування колон у засідки.

Підірвані на мінах, підбиті артилерією або знищені протитанковими ракетами, обвуглені корпуси російської бронетехніки тепер лежать на полях навколо Вугледара. Українські військові кажуть, що Росія втратила щонайменше 130 танків і бронетранспортерів у цій битві.

01ukraine-tanks-kvpz-superJumbo.webp

Розбиті російські танки в полях під Вугледаром

Окрім неправильної тактики, ще однією причиною поразки росіяни став брак досвіду у нещодавно мобілізованих солдатів. Багато з найелітніших підрозділів ЗС РФ були знищені в попередніх боях. Їхні місця заповнили нещодавно призвані солдати, не навчені українській тактиці нападу на колони із засідок. Одним зі свідчень того, що Росії бракує досвідчених командирів танків, є те, що військові ЗСУ заявили, що вони захопили в полон медика, якого перевели керувати танком.

За словами українських командирів, до минулого тижня у Вугледарі Росія втратила так багато машин, що вони змінили тактику і вдаються лише до піхотних атак. Владислав Баяк, заступник командира 1-го механізованого батальйону 72-ї бригади, розповів про те, як українські солдати змогли завдати таких великих втрат у тому, що, за словами командирів, було найбільшою танковою битвою у війні до цього часу.

Працюючи з бункера у Вугледарі, лейтенант Баяк помітив першу колону з близько 15 танків і бронетранспортерів, що наближалася, на відео з безпілотника. "Ми були готові, – каже він. – Ми знали, що щось подібне станеться".

Вони підготували зону ураження далі на шляху, яким проїхали танки. Командиру потрібно було лише віддати наказ по рації. "До бою!" – сказав лейтенант Баяк.

Протитанкові команди, що ховалися в лісосмугах уздовж полів, озброєні американськими "Джавелінами" та українськими "Стугна-П", увімкнули свою зброю. Далі були готові артилерійські батареї. Ґрунтова дорога не була замінована, тоді як поля навколо були засіяні мінами, щоб заманити росіян наступати, не даючи танкам розвернутися, як тільки пастка спрацює.

За словами лейтенанта Баяка, колона танків стає найбільш вразливою після того, як починається вогневе ураження, водії панікують і намагаються розвернутися, виїжджаючи на заміноване узбіччя дороги. Підірвані машини стають перешкодою, сповільнюючи або зупиняючи колону. У цей момент українська артилерія відкриває вогонь, підриваючи ще більше броні і вбиваючи солдатів, які вилазять з виведених з ладу машин. За словами лейтенанта, починається хаос і вибухи.

За його словами, російське командування відправило бронетанкові колони вперед через брак інших варіантів проти добре укріплених позицій України, хоч би якою дорогою була ця тактика.

Протягом майже трьох тижнів танкової битви російські бронетанкові атаки неодноразово зазнавали невдач. В одному випадку українське командування завдало удару керованими ракетами HIMARS. Їх зазвичай застосовують по стаціонарних цілях, таких як склади боєприпасів або казарми, але також виявилися ефективними проти загрузлої танкової колони. Українці також вели вогонь з американських гаубиць M777 та французьких гаубиць "Цезар", а також з іншої наданої Заходом зброї.

втрати ворога танки вугледар

Знак гривні
Знак гривні